Vír- Jubilejní desátý ročník Běhu okolo Vírské přehrady, který se uskuteční v sobotu, je letos na den přesně spojen i s životními kulatinami legendárního běžce z Nového Města na Moravě Václava Ožany.

Vašek v sobotu slaví padesátiny. V devadesátých letech minulého století byl mimo jiné českým šampionem v maratonu. Tehdy vyhrál mistrovský závod v Mělníku a doposud na tamní náročné trati drží výkonem 2:23 hodiny traťový rekord. Ve své sbírce úspěchů má dále stříbro z republikové maratonského šampionátu a bronz ze šampionátu v běhu do vrchu.

„Bohužel jarní závod ve Víru se poprvé běžel, když už mi bylo čtyřicet. Takže se mi ho absolutně vyhrát nepodařilo, ale byl jsem zde na bedně,“ konstatoval věčný bavič Vašek. Několikrát jsem s ním jel na závody a on je prostě studnice humorných vzpomínek a legend z běžeckého prostředí. A v jeho podání mají své neopakovatelné kouzlo.

Radost z absolutního vítězství však okusil v letním vírském běhu na 32 kilometrů, který vloni slavil už šedesátý ročník.

Běh okolo Vírské přehrady startuje ve 14:30 a uskuteční se na tradiční velmi členité silniční trati o délce 28 kilometrů.