Kdo chtěl v okolí Plzně aktivně trávit sobotu, mohl si vybrat hned z více akcí. Pro cyklisty byla jednoznačnou volbou časovka na Radyni. Ovšem běžci mohli mít dilema, zda se vydat na dvojzávod na hrad Točník nebo se proběhnout o něco blíž Plzni na Běhu přes tři vsi.

První ročník běhu na hrad Točník je součástí taktéž nového seriálu Běžíme na hrad. Lákavá byla možnost účasti na dvou závodních distancích (5,6 km a 13,2 km) v jeden den. Nejzdatnější vrchaře specialisty potěšily vypsané finanční odměny pro prvních pět mužů i žen.

Běh přes tři vsi ve Starém Plzenci má tradici starší – jako kros na 8,7 km se pořádal letos již potřetí. Účast byla rekordní, o proti prvnímu ročníku se počet přihlášených v hlavním závodě takřka zdvojnásobil (letos 55 mužů a 32 žen).

Absolutním vítězem se stal Jiří Bouchal. Trať zdolal dokonce v novém traťovém rekordu 32:48. „Moje disciplíny jsou orientační běh a orientační cyklistika, v zimě s mapou nebo bez ní preferuji běžecké lyžování. Třeba silniční běhy neběhám téměř vůbec. Tento víkend jsem měl volný, tak jsem se rozhodl účastnit se,“ řekl vítěz. „Trať členitým terénem mi vyhovovala. Hned po startu to dva soupeři rozběhli velmi rychle. Nevěřil jsem, že by mohli v tomto tempu vydržet a pod nejvyšším bodem trati jsem je předběhl. V následujícím seběhu jsem si vytvořil náskok asi 50 metrů a dál si běžel sám svým tempem. Počasí mám raději chladnější, bohužel se ani v průběhu závodu nerozpršelo,“ do­dal.

Mezi ženami zvítězila v čase 40:05 Teodora Svejkovská. Také jí jsem se ptala na nejoblíbenější běžeckou disciplínu a dnešní závod: „Dříve jsem běhala 400 a 800 m na dráze, ale aktuálně během vysokoškolského studia jsem přešla až k distanci půlmaratonu. Občas je to náročné, ale závodím i trénuji zejména pro vlastní potěšení. Dnešní závod nebyl vůbec jednoduchý. Svaly dostaly hodně zabrat.“

Organizátorům nutno vzkázat samou chválu. Počasí objednali bez deště, časový harmonogram dodrželi. Trať byla značena výborně. Park na sedlecké návsi je ideální k umístění veškerého zázemí přizpůsobeného i nepřízni počasí. V neposlední řadě je třeba zmínit úroveň občerstvení.

Po náročném stoupání v první části běhu běžci mohli doplnit tekutiny a hlavní občerstvení čekalo v cíli. Kde jinde je v ceně startovného možnost výběru z více druhů nápojů, mnoha druhů ovoce a buchet a dalšího? Po vydařené akci pronesl ředitel závodu: „Když to takhle půjde dál, nevím, jak se sem vejdeme další ročníky.“

Výsledky

Web pořadatele

Facebook

Seriál Běžíme na hrad

Blog vítězného Jirky Bouchala