Třetí květnový víkend nepatřila Vltava vodákům, ale běžcům. Podél nejdelší české řeky totiž vedla trasa štafetového běžeckého závodu Vltava Run. Délka běhu 350 km byla rozdělena do celkem 36 úseků, přičemž se starovalo na Kvildě a končilo v Praze. Na start první ročníku nakonec dorazilo 34 týmů, vítězi se stali běžci z týmu Rungo.cz.

Běh začínal při svítání na Kvildě, odkud postupně startovali první běžci z každého týmu. Trasa vedla přes Vyšší Brod, Rožmberk, Český Krumlov, Zlatou Korunu, České Budějovice, Hlubokou, Týn, Kostelec nad Vltavou, Kamýk, Štěchovice a Vrané až do Prahy. Cíl byl na travnaté pláži mezi Vltavou a sportovním centrem Hamr na pražském Braníku. Tam na týmy, ale i přátele nebo příbuzné, kteří přijeli podpořit svoje blízké, čekala chill out zóna s doprovodným programem a občerstvením.

Běžcům nepřálo počasí a museli se potýkat s nízkými teplotami a deštěm. „První běžci startovali za silného deště, v průběhu dne se počasí trošku umoudřilo. Voda nás ale provázela opravdu celou dobu, a to nemám na mysli řeku,“ shrnula situaci Květa Látalová z organizačního týmu Vltava Run. I přes tyto nepříznivé podmínky byly reakce účastníků běhu pozitivní. „Smyslem běhu nebylo pouze vyhrát, ale hlavně si to prožít. Vltava Run byl o obrovském zážitku, o emocích, všechny týmy si zaslouží obdiv, že to v takovém počasí nevzdali a opravdu celý běh prožili. Přesně to vystihlo naše motto – Jedna výzva, spousta zážitků,“ doplnila Květa Látalová.

V nedělních odpoledních hodinách dobíhali poslední běžci jednotlivých týmů do cílové roviny a poté už nedočkavě čekali na výsledné časy, které určily pořadí. Historicky prvním vítězem Vltava Run se stal tým Rungo.cz s časem 28 hodin a 10 minut. Na druhém místě doběhli běžci z TeamB s časem 28 hodin a 44 minut, na třetím místě pak skončil tým Laser team – ELI Beamlines s časem 28 hodin a 50 minut. „Seznam všech týmů a časy těch, které závod dokončily jsou k nalezení na webu www.vltavarun.cz,“ informuje Květa Látalová.

„Ještě před závodem jsme běžce vyzývali a prosili, ať v průběhu závodí zaznamenávají svoje zážitky pomocí telefonu a sdílí je s hashategem #vltavarun na sociální sítě. Mnoho z nich se do toho pustilo a tak teď dáváme dohromady krásnou online kroniku Vltava Run, která je postupně doplňovaná na naší FB stránce,“ doplnila Jana Leitnerová z organizační­ho týmu.

Vltava Run se letos konal poprvé, organizátoři už teď tuší, že se stane tradicí a zapíše se mezi další pravidelné běžecké závody v České republice. „Tento typ běhu je unikátní, v České republice je to vůbec první takový závod. Inspirovali jsme se v USA závodem Hoad To Coast a jsme rádi, že jsou z toho účastníci nadšení stejně jako my,“ uzavírá Květa Látalová.

www.vltavarun.cz

www.facebook.com/vltavarun

Tisková zpráva