Česká Čermná – Hned na čtyřech místech v jednu dobu se na státní svátek závodilo ve východních Čechách.

Nejmladším závodem byl třetí ročník Memoriálu Vl. Stránského zařazeného do letošní běžecké Velké ceny východních Čech. Pořadatelé jej opět pojali ve velkém formátu.

Krosový závod, který se uskutečnil v České Čermné, vesničce na českopolské hranici mezi Náchodem a Deštným v Orlických horách, měl letos změněnu trať. Byly vypuštěny opravdu trailové úseky. V polovině závodu náročný seběh a v závěru chyběl výběh, v kterém se místy běželo korytem potoka. Trať, jejíž délka byla cca 9,5 kilometru, byla prostě běhavější, ale přesto náročná.

Loňský vítěz Petr Ulich sice byl na startu, ale doprovázel na trati přítelkyni, která se vrací k závodění po komplikovaném zranění nohy.

Takže roli hlavního favorita mezi padesátkou dospělích potvrdil Marek Kincl z Maratonstavu Úpice, který dosáhl času 36:20 minuty. „Soupeřem jsem měl až do šestého kilometru v domácích běžcích,“ konstatoval po závodě Kincl.

Mezi ženami potvrdila roli hlavní favoritky Eva Vítová z Náchoda, která zdolala trať za rovných čtyřicet minut a byla devátá celkově. Druhá byla za 42 a nějaké drobné Klára Přibylová a třetí v čase přes 45 Romana Brumlichová z Hronova. Čtvrté místo patřilo loňské vítězce Blance Paulů z Maratonstavu Úpice a pátá byla Eva Vejběrová z Cyklo Pokr HK.

Po závodě následovalo tradiční posezení na zahradě u pořadatele s občerstvením. Vyhlášení výsledků bylo zahájeno gratulací Blance Paulů k jejím kulatinám, cena byla připravena pro každého. Poté návštěva místní mateřské školky spojená s polévkou.

Další memoriál – Dětřichovský memoriál se běžel v Moravské Třebové, 31. ročník. Závod je vzpomínkou na oběti zdejšího internačního tábora, který zde byl během druhé světové války. Silniční trať má osm kilometrů a vede od památníku obětem v Dětřichově na náměstí do Moravské Třebové, tedy většinou z kopce. V závodě obhájil prvenství Radek Hübl z Jiskry Ústí nad Orlicí za 26:11, soutěž žen vyhrála Jana Matyášová z Dolní Dobrouče za 32:28, startovalo 66 vytrvalců.

S sousedních Svitavách se sešla padesátka příznivců Iscarex cupu na stále populárnějším Svitavském stýplu. Hlavní závod na tři kilometry překážek měl letos hvězdné obsazení. Vyhrál Luboš Gaisl z Turnova za 9:15, soutěž žen Lenka Schaureová z Poličky za 12:39.

Smutní proto mohou být na závodě s nejdelší tradicí, kde se sešli hlavně ti co „běhají pro radost“. Pardubický Běh osvobození měl již 44. ročník a zvítězil v něm domácí sympaťák Jan Janů za 49:18 na silniční rovinaté patnáctce.

Foto 89× – Kateřina Vašíčková