Zvičina – Běh Šárovcova Lhota – Zvičina, letos 49. ročník, jsem běžel jednou, a to ještě v minulém století. No, zní to hrozně. Před tím jsem se byl párkrát na kole podívat na doběh, který je do slušného prďáku, a proto jsem byl tehdy na závod natěšen.

Realitou bylo tenkrát zklamání. Bylo tropické vedro, úvodní třetina vedla po rovině, šel jsem přece na běh do vrchu, navíc po prašných polňačkách. Když nás s kamarádem vyžahlé dovezli autobusem zpět k autu, oba jsme shodně řekli nikdy více.

Vloni jsem se při cestě z krosu ve Vrchlabí, který se letos běží v sobotu 10.5., na Zvičině stavil podívat se na doběh závodu a asi bylo semínko zaseto. Vzhledem k tomu, že letos nebyl na dohled konkurenční běh, rozhodl jsem se dopoledne na odpolední Zvičinu vyrazit. A tentokrát, znalý předchozího, jsem jel domů spokojen.

Jak to letos bývá na většině závodů i Zvičina zaznamenala určitě v tomto století rekordní počet startujících – přes 170. Závod se uskutečnil ve víkendovém chladném počasí, navíc bych řekl, že většina trati byla v protivětru. V úvodní časti ubylo polních cest, který byly vyasfaltovány. Druhá třetina trati je taková trailová, několikrát nahoru a dolu, přebíhá se i několik potoků se strmými břehy. Pořádně dlouhý kopec je až v závěrečných kilometrech.

Pořadatelé ještě před startem upozorňovali, že letos je trať malinko delší. Takže určitě měla přes 14 kilometrů a převýšení tradičních necelých 400 metrů.

Suverénem závodu byl letos Milana Janata startující za Maratonstav Úpice. Letos běhá v životní formě a jedním z jeho cílů bylo tento běh vyhrát. Měl to však ulehčeno tím, že mu v početném startovním poli chyběl rovnocenný soupeř.

Po startu doslova soupeřům odlétl a cílem proběhl s téměř čtyřminutovým náskokem, jako jediný zdolal hranici 60 minut, za 56:22 minuty."

„Od startu jsem na nic nečekal a vydal se do čela. Byl jsem velmi překvapený, že jsem záhy sám a na chvíli dokonce zapochyboval, jestli nebyl start vrácen, nebo něco podobného. Proto malé ohlédnutí, vše v pořádku a mezičas na 1. km 3:30 min. To je celkem rychlé, obvykle bývá okolo 3:45,“ líčil průběh závodu Janata, který dal úvodních pět kilometrů za 17:30!

Podobný průběh měla i soutěž žen, kde doběhla dokonce v absolutní desítce nejlepších Taťána Metelková ze Sokola Hradec Králové v čase pod 63 minut.

Foto 152× – Kateřina Vašíčková