Mezi masové běžecké akce konané po celé republice se od letoška řadí také GP Batteries Night Run 2014. Právě v sobotní večer se vydala tisícovka běžců a běžkyň vstříc nočním ulicím Hradce Králové…

Předehru obstaraly závody dětí RWE KIDS CUP, které se konaly za krásného jarního počasí. Krátce po osmé hodině večerní se ale už začaly řadit na start stovky závodníků a závodnic, aby se proběhli, zazávodili si a také pomohli dobré věci – díky partnerství s Avonem běžci v závodě na 5 kilometrů přispěly k boji proti rakovině prsu.

Běh na pět i na deset kilometrů odstartovaly společně pár minut před půl devátou, když bylo ještě šero a příjemný chládek. Postupem času se ale zcela setmělo a čelovky, které museli mít na hlavách povinně všichni účastníci, přišly vhod. Pohled na tisícihlavého hada světélek byl fascinující.

Běželo se po rychlé trati s minimálním převýšením po obou březích Labe, zabíhalo se i do parku, přebíhali se mosty, na trase byly úzké pěšinky i široké ulice, nechyběly ani schody. Zkrátka závod, kde bylo úplně všechno.

GP POWER TEAM byl na špičce

Nejrychleji si s desetikilome­trovou tratí poradil Radek Hübl, který jí zaběhl v čase 33:22, o vteřinu za ním byl Martin Moravec a třetí doběhl Robert Honzík. Zatímco první dva závodníci běželi za GP POWER TEAM, třetí v cíli reprezentoval CEPro Team.

Na pětikilometrové trati byl nejrychlejší úspěšný východočeský vytrvalec Miloš Kratochvíl. Vysvětlením, proč běžel jen 5 km, je fakt, že si dopoledne zaběhl těžký krosový půlmaraton ve Vysoké u Holic za 1:19 a ve středu se chystá do Pardubic na 9 km. „Dal jsem jen něco kratšího, nesmíme to přehánět,“ usmíval se po závodě. V Hradci mu prý nešlo o závodění, chtěl hlavně podpořit dobrou věc. I on vyhrál o pouhou vteřinu, za jeho zády byl David Vyleťal a bronz bral Milan Hofman.

Trochu nostalgický nádech měl start pro Jana Vejběru, pátého absolutně a vítěze kategorie M50. Jedná se také o skvělého cyklistu. „Krásná akce, výborná atmosféra, zaběhali jsme si, zpotili jsme se, pivko si dáme a pomohli jsme nemocným lidem, to je hrozně důležité,“ řekl v cíli a zavzpomínal na své cyklistické úspěchy. „Moc rád jsem závodil ve večerních kritériích. Má to svojí atmosféru. Vrátil jsem se o třicet let, když jsem tady vyhrál velké mezinárodní kritérium. Pro mě je to dnes třicetiletá nostalgie.“

Denisa Kozáková organizovala a pak vyhrála

V ženách vyhrála známá pardubické závodnice Denisa Kozáková. „Běželo se mi hezky, počasí bylo fajn a mně se večer vždycky běhá dobře. Měla jsem dneska možnost i pomáhat při organizaci, užila jsem si to na sto procent. Krásné místo, krásný závod a bezva atmosféra,“ shrnula dojmy Denisa, která dle svých slov neběžela úplně naplno, protože v neděli běžela závod v Jablonném. Za ní doběhly Klára Řečínská a Marcela Rambová. Na pětikilometrové trati byla nejrychlejší Eva Vejběrová, druhá Ema Krčmářová a třetí Lucie Rydlová.

„Jsme absolutně spokojeni, za GP Power team se zúčastnilo mnoho běžců, z nichž čtyři se umístili na bedně, a také absolutní vítěz byl z GP Power teamu. Je to velká pocta a jsme rádi, že se nám podařilo stát se generálním partnerem takové akce a že se vše líbilo i účastníkům,“ shrnula závod Jana Habáňová z GP Batteries.

Přesto to ale pro GP nebyla úplně první zkušenost, první zkušenosti sbírali loni jako partner pořadatelů Beskydské sedmičky. „Chtěli jsme se přiblížit našim zákazníkům a hledali jsme sportovní aktivitu, kde potřebují naše produkty. Proto Beskydská sedmička, letos jsme chtěli něco většího a podařilo se nám spojit s pořadateli série Night Run.“

První závod je tak za námi a hned o víkendu se poběží další díl, tentokrát v Ostravě.

WEB NIGHT RUN

VÝSLEDKY