Zatímco během prvních čtyř letošních závodů zlínského běžeckého seriálu přálo pořadatelům a účastníkům počasí, během pátého závodu, kterým byl 26. dubna Salašský běh, při 10°C drobně, ale vytrvale pršelo.

I tak se na startu 21. ročníku pořádaného TJ Sokolem Salaš ve spolupráci s SDH Zlín – Salaš sešlo více závodníků – 50 včetně 7 žen. Trasa dlouhá cca 12 km s převýšením cca 160 m vedla z louky za hasičskou zbrojnicí v obci Salaš u Zlína lesem na kraji obce a dále se pokračovalo po lesní cestě s novým asfaltovým povrchem, tzv. olomoucké cestě k rozcestí U Boudy a dále po cestě se smyčkou kolem vysílače na Tlusté hoře s občerstvovanou a zpět stejnou cestou.

Od startu se ujal vedení Petr Vabroušek (Trilife), kterého v úvodním lesním úseku doplnil Vlastimil Bukovjan (KES BUK). Po kilometru se k vedoucí dvojici přidali ještě největší favorité Svatopluk Janečka (Zlín) s Přemyslem Žaludkem (MS Cyklogat) a po dalším kilometru se do čela dokázal dotáhnout ještě Jaroslav Vicher. Rozhodující okamžik nastal v půlce trasy, ve výběhu terénem kousek pod nejvyšším bodem závodu, nedaleko vysílače na Tlusté hoře.

Z vedoucí pětice se odtrhl Svatopluk Janečka následovaný Přemyslem Žaludkem, se ztrátou už cca 30 m běžel Vlastimil Bukovjan a pak další jednotliví závodníci. Vedoucí dvojice se držela spolu i po zbytek závodu a po závěrečném finiši v čase 44:32 o 2 vteřiny zvítězil Přemysl Žaludek (MS Cyklogat) před Svatoplukem Janečkou (Zlín).

Třetí místo si rovněž udržel Vlastimil Bukovjan (KES BUK), který doběhl do cíle za 45:31. V ženách s přehledem za 51:51 s náskokem téměř 9 minut zvítězila Jana Žaludková (Seco Tools), celkově 12. Jako druhá za 60:27 doběhla Veronika Brázdová z Kroměříže a třetí jen s vteřinovou ztrátou doběhla Edita Fišerová (AMENITY – EXTREM SPORT).

Kratší verze závodu na 6 km s obrátkou U Boudy se zúčastnili 4 závodníci. S časem 36:45 zvítězil Filip Vabroušek (Trilife), druhý se umístil Pavel Kupec (Liga 100), třetí Richard Heralt (Sokol Salaš) a čtvrtá doběhla Kristýna Solařová (HP-Tronic Zlín).

Výsledky Salašského běhu najdete v menu Závody / výsledky.

Seriál tak bude pokračovat za 7 týdnů v sobotu 14. června ve Zlíně Lesní hodinovkou. Startovat se bude v 10 hodin od altánu U Spáleného dubu a trasa vede po vrstevnicovém kilometrovém okruhu v lese na kopci nad Lesní čtvrtí. Držitelem rekordu 17 980 m na této trati z roku 1996 je Martin Sadílek.

Další závody započítávané do seriálu 2014 :

  1. Zlínská lesní hodinovka (Zlín, 14.6.)
  2. Běh olympijského dne (Zlín, 18.6.)
  3. Běh na Svatý Hostýn (Bystřice p. Hostýnem, 23.8.)
  4. Slopenská 10 (Slopné, 24.8.)
  5. Strojařská desítka (Zlín, 13.9.)
  6. Sri Chinmoy 1/2 maraton (Zlín – Příluky, 14. září)
  7. Svatováclavský běh do Kudlova (28. září)
  8. Luhačovický běh Kerteamu (Luhačovice, 1. listopadu)
  9. Běh Zlínem (Zlín, 19. října)
  10. Mikulášský běh (Zlín – Příluky, 6. prosince)
  11. Štěpánský běh (Zlín – Příluky, 26. prosince)
  12. Silvestrovský běh (Zlín, 31. prosince)

Další podrobnosti, informace o seriálu, pravidla, propozice jednotlivých závodů, historii najdete na webových stránkách této soutěže na:

Běhy Zlín

Facebook