Vysoká u Holic – Stejně jako vloni musím napsat, že i v malé obci se dají dělat velké věci. Před rokem doběhlo hlavní závod Vysockého krosového půlmaratonu 41 běžců, včetně tří žen. Letos vyběhlo 81 vytrvalců, včetně devíti žen, a dokončilo 78, ženy všechny.

I třetí ročník měl stejného vítěze. Ve stylu start cíli domácího závodníka Hvězdy SKP Pardubice Miloše Kratochvíla. Letošní druhý muž českých maratonských tabulek po loňském rekordu 1:22:08 hodiny svůj čas opět vylepšil.

Tři lesní krosové okruhy (oficiální délka 21,6 kilometru) zdolal za 1:18:57 a překonal i vlastní traťák na jedno kolo – první okruh dal za 26:12, poslední, když už musel předbíhat soupeře o kolo jenom o sekundu hůře. Druhý doběhl za 1:27:45 David Jílek a třetí za 1:29:08 Radek Toman.

Nejlepší ženou byla v osobním rekordu vloni druhá Dagmar Janíková za 2:02:16 před Danou Koudelovou – 2:05:06 a Kateřinou Rešovou 2:06:41.

Vrcholem závodu byl doběh posledního borce. Ten se nacházel zhruba třicet metrů před cílovou branou a byl hecovám moderátorem: „Zbývá ti patnáct sekund do časového limitu. Pokud ho nedáš nedostaneš cenu pro posledního.“

Časový limit závodu byl tři hodiny a poslední, kdo ho zdolá, měl tradičně slíbenu cenu útěchy. No poslednímu na trati to tentokrát nevyšlo. Chtěl zafinišovat, dostal křeč do nohy a skácel se k zemi. Pak už vlažným krokem závod dokončil a oceněn byl pak jiný závodník, který jako poslední dal pod tři.

V hlavním závodě byli oceněni tři nejlepší muži a ženy, dále pak nejlepší v závodech na jedno a dvě kola. Na koho se usmálo štěstí vyhrál hodnotnou cenu v tombole.

První myšlenka na běžecký závod se zrodila na sklonku roku 2011. Nápad byl prezentován na schůzi Sboru dobrovolných hasičů Vysoká, kde se setkal s kladnou odezvou a souhlasem členů. Zároveň se pořadatelé dohodli na tom, že hlavní závod bude doplněn i o kratší vzdálenosti, tak aby se závodu mohla zúčastnit i mládež nebo ti, kteří si chtějí zazávodit a vyzkoušet svoji kondici, ale na půlmaratonskou vzdálenost se necítí.

První ročník vyhrál Miloš Kratochvíl v čase 1:24:20 hodiny. V hlavním závodě tehdy startovalo 32 běžců a další nastoupili v závodě na jeden nebo dva okruhy.

Pár slov k trati, která má své kouzlo. Z místa startu a cíle, na místním hřišti, vede trať po polní cestě do přilehlého lesa. Po lesních cestách vede většina trati. Zde závodník musí překonat dvě více jak kilometrová místy i strmá stoupání, převýšení jednoho okruhu tak činí pro někoho možná překvapivých 109 výškových metrů. Z lesa pak vede trasa, závěrečný kilometr v každém okruhu, po silnici zpět do Vysoké.