Golčův Jeníkov – Stejní absolutní vítězové jako den před tím v půlmaratonu v Pardubicích byli i při jubilejním 30. ročníku Běhu městem Jarmily Kratochvílové.

Keňan Mwangi Joel Maina dal silniční patnáctku dokonce v traťovém rekordu 44:57 minuty, před tím ho držel z roku 2009 jiný Keňan Chopa časem 45:04. Při vyhlašování absolutního pořadí, prvních deseti mužů, jsem si kladl otázku, zda jsem vůbec v Čechách. To se zde ještě nestalo, aby v první desítce byli jenom cizinci, z čehož pět bylo Afričanů.

Obdobně vypadala situace i v soutěži žen, ve vyhlašované pětce žádná naše. Vítězná Biwottt Gladys Jepkurui dala 54:29, letitý traťák 53:16 z roku 2002 zůstal Janě Biolkové.

Češi se alespoň prosadili v některých kategoriích. Miloš Smrčka z Říčan vyhrál šedesátníky. Denisa Kozáková z Hradce Králové startující za Hvězdu SKP Pardubice byla třetí ve veteránkách nad 35 let za 62:09.

Pořadatelé byli nakonec spokojeni se 130 startujícími. Bohužel zápis do počítače u prezentace prováděl jeden človíček a přirozená česká nedochvilnost způsobily, že start byl od deset minut posunut.

Na rozdíl od loňska nedošlo k takovému faux pas, že by se nepočkalo na posledního závodníka a nebyl mu změřen čas. Myslím, že byli všichni v cíli a letos časomíra ještě běžela. Bohužel na konec startovního pole nezbylo pití, ale koláčky byly chutné. Navíc příjemným překvapením byl fakt, že na každého doběhnuvšího byla vržena v cíli opravdu pěkná velká osuška s emblémem závodu, kterou si mohl závodník jako pozornost od pořadatelů ponechat.

No i mezi rekreačními běžci byli borci co si dali Pardubice i Golčův Jeníkov. Všiml jsem si třeba Pardubáků Havelky a Doležala, tomu je dokonce přes 75 let a dnes běžel okolo 90 minut. Nechyběl ani neúnavný Jiří Doucha z Náchoda.

Výsledky – celkové

Výsledky – kategorie