Svitavy – Čtvrtý ročník Svitavské desítky, zařazené do Iscarex Cupu, vyhráli Jáchym Kovář z Jiskry Litomyšl a Martina Vejvodová z AK Perná.

Do samostatného závodu mužů do 39 let na poctivých deset kilometrů (GPS naměřili sto metrů přes deset), který se uskutečnil na osmi okruzích členité in-linové svitavské dráhy, nastoupil v poli třiceti vytrvalců stejně jako vloni čtyřicátník Jindřich Král z Iscarexu Česká Třebová, který jako před rokem, kdy doběhl druhý, závod zdramatizoval.

V první třetině závodu běžela na čele trojice Kovář, Král a papírový favorit Pavel Hrdina, přítel Vejvodové, z AK Perná. V polovině závodu však ztratil s Kovářem a Králem kontakt – 32:54 minuty.

Souboj o prvenství se rozhodoval až posledním kole, v kterém nastoupil osmnáctiletý Kovář a v čase 32:31 zvítězil, Král ztrácel deset sekund. Kovářovi chyběly jen dvě sekundy k překonání dva roky starého traťového rekordu Brňáka Mahovského.

Ženy se vydaly na trať společně s veterány, tedy ve více jak čtyřicetičlenném poli závodníků. Stejně jako v soutěži mužů, kde nestartoval Hübl, chyběla obhájkyně prvenství Eva Jirásková.

Ve stylu start cíl vyhrála Vejvodová – 40:49. Traťový rekord tak nadále zůstal nezávodící Anně Krátké, která před dvěma roky běžela 40:01. Prvenství v soutěži veteránek a druhé místo celkově získala letos ve výborné formě závodící Marcela Mikulecká z Iscarexu – 42:41, oproti loňsku se zlepšila téměř o minutu.

Vítězem veteránského běhu se stal Martin Vacek z Iscarexu za 35:51 před Karlem Kouřilem z Vysokého Mýta za 37:33 a Jiřím Kadidlem z Moravské Třebové za 38:16.

Zajímavý souboj byl v padesátnících kam letos dospěli vítězný Roman Sedláček z Lanškrouna – 39:18 i legendární český šampion v maratonu Václav Ožana – 39:25. Nejlepším šedesátník byl Otto Kubišta z Iscarexu za 43:44 a sedmdesátníkem Jindřich Tomíšek z Horních Moštěnic za 60:29.