Slatiňany – Pořadatelé z Klubu rekreačních běžců Chrudim se snaží vyhovět všem. Proto pomalejším běžcům umožňují na trať náročné členité lesní desítky vystartovat o půl hodiny dříve. Tuto středu, kdy se běželo 297. Monako, se na start tohoto samostatného závodu postavilo rekordních 15 vytrvaleckých legend. Další téměř stovka běžela hlavní závod.

„Připadá mi to jako když to tu začínalo. To nás také běhalo přes deset. Dneska je to dobré retro,“ vzpomněl na dobu před dvaceti lety Honza Smola, pro něhož to byl 127 monacký start na nové trati. Z první desítky nejvěrnějších nechyběli v tomto závodě Zdeněk Petržílek (147 startů), Stanislav Doležal (158) a vedoucí muž této klasifikace Josef Krátký (186).

Od minulého měsíce má tento závod nového lídra. Je jím Jiří Nešpor z Chlumce nad Cidlinou. Ten se po startu ihned ujal vedení a krok se s ním snažil držet pouze Josef Meduna z Třemošnice. Za ním trojice Smola, Krátký a Moravák Jindra Tomíšek bojovala o třetí místo. Na dohled je měla vrchařka Lenka Rossi, dříve žijící v Ostravě, nyní v Hradci Králové a závodící za českotřebovský Iscarex.

V nejtěžším stoupání na třetím kilometru se zdálo, že je pořadí hotovo. Nešpor unikl Medunovi a Smola se odpoutal od skupinky pronásledovatelů.

Ale v druhé polovině závodu se pořadí zamíchalo. Po pátém kilometru došlo Medunovi a na druhé místo šel za jasně vedoucího Nešpora Smola. Ještě před osmým kilometrem se přes Medunu přehnala dvojice Krátký a Rossi. Jejich souboj pokračoval až do cílové rovinky. „Když jsem naposled vloni Lenku porazil dala osobák. Pak mi to párkrát nandala a nic. A dneska, když mě zase málem v druhé půlce uštvala, si dala opět osobáček,“ konstatoval po závodě Krátký.

Když se dají do kupy výsledky s hlavním závodem. Byl Jiří Nešpor s časem 53:04 minuty, tedy o minutu lepším než před měsícem, z 112 startujících na 87. místě.

V hlavním závodě ve stylu start cíl vyhrál pardubický orienťák Tomáš Udržal za 36:06. O druhé místo bojovali na trati Dan Polanský 36:46 s Josef Šuterou z Poličky 37:11, oba v osobních rekordech. Závod žen s téměř čtyřminutovým náskokem za 42:31 vyhrála Jitka Kalná z Chrudimi.

Na trati 3,6 kilometrů kraloval nyní bezkonkurenčně závodící Miloš Kratochvíl z Hvězdy SKP Pardubice za 12:38. Ještě s větší suverenitou vyhrála soutěž čtrnácti žen žákyně Eliška Remarová z Chotěboře za 14:44. Druhá doběhal Milošova přítelkyně Markéta Hronová za 16:37.

KRB Chrudim