Atmosféra se na zářijovém půlmaratonu v metropoli pod Krušnými horami, jak všichni doufají, nezmění a bude báječná stejně jako vloni. Pouze tratě čtvrtého ročníku Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem, závěrečného dílu RunCzech běžecké ligy 2014, zaznamenají v neděli 15. září malou změnu.

„Chceme připravit ještě atraktivnější závod. A také rozšiřujeme kapacitu závodního pole hlavního závodu o pět stovek běžců,“ vysvětluje Ondřej Brouček z organizační­ho týmu.

Půlmaraton tu tedy poběží 3 500 závodníků, dalších 1 800 účastníků se postaví na start dm Rodinného běhu. Mění se i časový pořad. Ve 12 hodin startuje půlmaraton, bezprostředně po něm dm Rodinný běh. Před jednou hodinou, kdy se očekávají v cíli nejlepší půlmaratonci, tak bude na Mírovém náměstí hezky živo.

Podruhé nastoupí do svého závodu také handicapovaní závodníci na handbiku, už v 10 hodin. „Jejich okruh jsme zkrátili tak, aby se častěji objevili v centru závodu na náměstí,“ dodává Brouček. Loni nejlepší borci vjížděli do cílové rovinky rychlostí až 50 km/hod!

Mírně se mění také trasa půlmaratonu. Zůstává desetikilometrový okruh, který se poběží dvakrát včetně unikátního průběhu chemičkou. „Ale na střekovské straně se zkracuje otočka na nábřeží.

Chybějící metry naženeme na druhé straně v Předlicích. Doběh do cíle přivádíme z Hrnčířské ulice, tedy od řeky, z opačné strany než v uplynulých letech,“ popisuje Brouček.

Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem rychle získal mezinárodní věhlas, což potvrzuje i udělení stříbrné známky kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF hned ve třetím roce konání závodu.

Tradičně se zde objevují špičkoví afričtí běžci, loni tu podstoupil výbornou půlmaratonskou premiéru i profesionální mistr Evropy v boxu Lukáš Konečný, který zde žije. Také zájem „obyčejných“ běžců zůstává obrovský. I loni bylo všech 4 200 startovních míst včetně rodinného běhu vyčerpáno s předstihem.

Proto se registrujte včas prostřednictvím webových stránek www.runczech.com.