Pardubice – Petr Janata ze Stračova u Hradce Králové, kde 22. března pořádá i první ročník běžeckého závodu na deset kilometrů, vyhrál únorový dráhový závod na deset kilometrů na pardubické tartanové dráze Hvězdy SKP. Závodník Maratonstavu Úpice dosáhl času 33:39 minuty a před druhým domácím Janem Kopeckým měl náskok necelé půl minutky.

Janata letos pěkně buší. V lednu naběhal 760 kilometrů a zaostal tak jenom pět kilometrů za svým lednovým maximem z roku 2010, tehdy pak běžel maraton za 2:36 hodiny.

K letošní přípravě v polovině ledna uvedl uvedl: „Za uplynulých 62 dní jsem odběhl 1342,1 km v průměrném tempu 4:28/km a potřeboval jsem na to tedy přesně 100 hodin čistého tréninkového času. To je vizitka, se kterou mohu být pouze spokojen. Napomohly tomu i dobré běžecké podmínky, které letos panují.“

K novému závodu dodal: „Obrátková trať vhodná pro zjištění jarní výkonnosti, mírně zvlněný profil. Po startu okruh obcí, výběh z obce směrem na jih (Suchá), vpravo Pšánky, vpravo Bříšťany (obrátka), do cíle přímo po výběhu jediného většího kopce na trati (délka 300m). Celkové převýšení do 30 metrů.“

Jedinou ženou na únorové desítce byla rovněž v plné přípravě běhající Jitka Kalná. Té závod odtáhl její manžel Petr a myslím, že domů odjížděli spokojení z Jitčina času 40:51, který znamenal deváté místo v absolutním pořadí mezi dvaceti startujícími.