Pardubice – Za teploty okolo mínus deseti stupňů se uskutečnil letošní Vinice kros v Pardubicích. V pátém závodě Zimní hradubické ligy orientačních běžců startovalo padesát vytrvalců.

Závod se uskutečnil na okruhu o délce 1,15 kilometru s převýšením 42 metrů. Takže v první polovině čekaly startující dva krátké, ale ostré výběhy, které se střídaly ihned s běhatelnými seběhy. Asi nejnáročnější byl cca padesátimetrový následující výlez. Vzhled k jeho prudkosti a strmosti a tvrdosti trati zde i nejlepší byli rádi, že se dostali nahoru a mohli pak seběhnout do závěrečné „odpočinkové“ pasáže s dvěma hupky.

Závodníci z elitní kategorie mužů museli okruh absolvovat sedmkrát. Nejrychleji to zvládl domácí závodník OK Loko David Procházka, a to za 35:18 minuty. Druhý s téměř tříminutovou ztrátou byl jeho oddílový kolega Petr Zvěřina.

Na trati byli také klasičtí vytrvalci jako Honza Zajíc, manželé Jelínkovi z Třemošnice nebo manželé Kalní z Atletiky Chrudim. Petr doběhl sedmý za 41:26 a Jitka třetí za 31:26.

Ale pozor, ženy běžely pouze pět kol. V toto závodě byla bezkonkurenční Marta Fenclová rovněž z OK Loko za 28:06 před oddílovou kolegyní Martinou Zvěřinovou – 30:45.

V průběžném pořadí hradubické ligy vede před závěrečnými třemi závody bezkonkurenčně Marta Fenclová – 66 bodů. O druhé místo se nyní dělí dokonce čtveřice závodníků s třiceti body – hradečtí Metelková a Šmehlík, ti tentokrát nestartovali, a pardubičtí Procházka s Hovorkou, ten doběhl v elitě třetí.

Foto 82× – Fyjalka