Zaječice – Jubilejní 30. ročník Nočního běhu Aušperskem byl rekordní nejenom počtem téměř šedesáti startujících. Padl totiž třináct let starý traťový rekord Miroslava Wastla 47:02 minuty na členité silniční trati o délce 13,3 kilometru. Trochu symbolicky ho překonal jeho svěřenec, letošní český šampion v běhu do vrchu, Jan Janů z Hvězdy SKP Pardubice – 43:54. Mirek byl při tom.

Honza vyhrál s více jak šestiminutovým náskokem před oddílovým kolegou Milošem Kratochvílem, vítěz kategorie 35 – 44 let. Třetí, už v čase nad 50 minut, byl chrudimský Bořivoj Čejka.

Rekordní tabulky byly změněny o minutku díky libereckému Vladimíru Vacardovi v kategorii 45 – 54 let – 51:17, celkově pátý. Čtvrtý byl rovněž legendární běžec Jan Havelka z Maratonstavu Ú­pice.

Kategorii 55– 64 vyhrál Vladimír Bříza z KRB Chrudim za 59:49 a nad 65 let Otto Rossi z Iscarexu.

Soutěž žen ovládly dámy z Hradce Králové – všechny tři. Vyhrála Markéta Hronová za 60:05 před Míšou Lánovou – 61:28. Třetí ženou na startu byla vítězka kategorie nad 55 let Lenka Rossi, která startuje v barvách z Iscarexu.

Letošní závod se uskutečnil na suché silnici za teploty stupeň pod nulou. Start byl tradičně v šest hodin odpoledne. Odpočinkové jsou úvodní a závěrečné dva kilometry. Jinak je to dřina. Z dvojky na pětku se neustále stoupá. Poté následuje dvoukilometrový seběh a průběh osvětleným lomem v temnotách pod Žumberkem. Pak kilometrový výběh. Od osmého kilometru se pak více méně klesá. Poslední ostré stoupání musejí dát vytrvalci po jedenáctém kilometru.

Závěrem bych vzpomněl na dlouholetého pořadatele tohoto závodu Luboše Blehu, po němž je pojmenována letní varianta tohoto závodu. Byl to pro mě před lety velký šok, když jsem se po vánočních svátcích dověděl, že se věčně usměvavý Luboš rozhodl odejít sám z toho světa.