Choceň – Rekordních 337 startujících absolvovalo 21. ročník extrémně náročného krosového běhu s intervalovým startem v choceňských lesích. Závod byl zároveň druhým kláním Zimní hradubické ligy orientačních běžců.

Na čtyřkilometrové trati museli startující v první polovině absolvovat tři výběhy a ihned tři seběhy. Největším soupeřem na trati byl letos jíl, takže v pohodě šel zdolat pouze třetí kopec. Druhá půlka začíná půlkilometrovou odpočinkovou pasáží, pak opět šusem dolů a zase jílové extrémní maso nahoru. Z toho pohledu byl zase závěrečný půlkilometr, v němž je ještě jedno prudce dolů a jemně nahoru, odpočinkový. Ale musím konstatovat, že jsem neviděl někoho, že by na takto náročné trati upadl.

Hlavní pozornost byla upřena na souboj žen, kde si to šestinásobná vítězka Marta Fenclová měla rozdat se sedminásobnou a obhájkyni prvenství Taťánou Metelkovou. Obě se utkaly v podobném, ale lehčím, závodě před týdnem v Hradci Králové, kde Metelková vyhrála o sekundu.

Tady měla opět triumfy v rukou. Jako loňská vítězka vybíhala poslední, Fenclová startovala patnáct sekund před ní. Takže měla dokonalý přehled o dění na trati. Právě v nejlehčím, třetím kopci, Metelková elegantně oběhla Fenclové. „Věděla jsem, že dnes budu poražena. Klusla jsem před s startem s Táňou a doslova jsem z ní cítila, že je dnes v absolutní pohodě a lépe na tom než já,“ konstatoval sympaťačka Marta.

Vítězný ženský čas měl hodnotu 18:43 minuty a patří v těm horším časům Metelkové. Bylo to pro ni zároveň páté vítězství v řadě. Druhá Fenclová ztrácela šestnáct sekund.

Třetí v čase nad 20 minut byla Adéla Stránská. Její tatínek Aleš se po promaroděné sezóně vrátil prvenstvím v kategorii padesátníků – 19:58. Zde stojí za pozornost třetí místo Carlose Hausvatera, který před dvěma měsíci absolvoval operaci kolena.

Ve čtyřicátnících vyhrál Martin Vacek za 18:28 před bývalým reprezentantem orienťáku, kdysi myslím i nejlepším borcem roku, Michalem Jedličkou.

V takto nabité konkurenci má jméno celkového vítěze ty nejvyšší parametry. Letošní český šampion v silničním běhu Petr Vitner, zde vyhrál před dvěmi lety. Letos vedl na průběžných mezičasech od startu do cíle a jeho vítězný čas byl 15:44. Druhý doběhl držitel traťového rekordu (15:25) Petr Losman, který však na vítěze ztrácel přes minutu! Průběžně se pohyboval pod medailovými pozicemi, na čtvrtém místě, ale dokonale mu vyšel poslední kopec.