Stříbro znamená vítězství. Už po dvou letech existence získal Mattoni ½Maraton České Budějovice stříbrnou známku kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF. Pořadatelé běžecké ligy RunCzech se tak mohou pyšnit šesti známkami, což nemá nikdo jiný na světě včetně organizátorů nejslavnějších běžeckých podniků New Yorku, Londýna, nebo Berlína či Tokia.

„Považujeme to za skvělou reklamu pro naše město v celém světě, nejen atletickém. Už na letišti v Praze se o nás turisté nebo obchodníci dozvědí na první pohled z billboardů. Potvrdilo se nám, že jsme se rozhodli podpořit správnou věc,“ prohlásil českobudějovický primátor Juraj Thoma. Sám se účastní rodinného běhu, na celý půlmaraton si ani se stříbrnou známkou ještě zřejmě netroufne. „Ale už stavíme radniční štafetu,“ dodal s úsměvem.

„Je to další významné ocenění práce našeho týmu, ale také města, jehož zástupci nám vytvářejí vynikající podmínky,“ uvedl prezident organizačního výboru Carlo Capalbo. „České Budějovice stojí v kalendáři IAAF vedle takových měst, jako jsou Madrid, Benátky nebo Hong Kong.“

Zlatou známku IAAF má 1/2Maraton Praha, Volkswagen Maraton Praha, stříbrnou pak O2 Grand Prix Praha, Mattoni 1/2Maraton Olomouc, Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem a nyní tedy čerstvě Mattoni 1/2Maraton České Budějovice. V řadě čekatelů na příští rok je ještě úspěšné po letošní premiéře také Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary. Celkem měly tyto běhy přes 73 000 účastníků!

„Komisař IAAF se při své červnové návštěvě závodu rozhodl rychle. Splnili jsme všechna kritéria v oblasti organizační, sportovní i marketinkové, to je obsazení závodního pole elitními atlety, antidopingové kontroly a tak dále. Navíc přispěla zkušenost s našimi dalšími závody,“ řekl Václav Skřivánek, ředitel závodů RunCzech.

V Českých Budějovicích se chystá pro příští rok, kdy se běží 7. Června opět v podvečerním čase, rozšíření kapacity běžeckého pole na 2800 bežců pro půlmaraton a 1800 pro rodinný běh. Loni byla i tady všechna startovní čísla vyprodána již několik dní před startem. A rychlá trať zaujala hned při loňské premiéře – čas vítěze Daniela Chebiiho 59:49 se stal dvacátým nejkvalitnějším půlmaratonským výkonem roku.

Registrace na příští rok již běží na webu runczech.com. Už teď je vyčerpáno okolo dvaceti procent českobudějovické kapacity. Výhodné ceny, například startovné levnější o 200 Kč, a nabídku doprovodných služeb zde získají členové věrnostního programu Českého maratonského klubu. „Členství je zdarma a k ničemu vás nezavazuje. Výhody se vztahují na všechny závody seriálu RunCzech,“ dodává Skřivánek.