Horní Ředice – Opravdový svátek běhu předvedli pořadatelé Běhu Horními Ředicemi u Holic na Pardubicku. Prostě vše klapalo tak jak má a případné nedostatky byly ihned odstraněny.

Raritou tohoto závodu Velké ceny východních Čech bězích je oficiálně změřená trať. Takže desítka i pětka pro ženy začínají náběhem do okruhů, desítka se pak běží na rovinatých dvou velkých a dvou malých okruzích, pětka jeden + jeden. V každém kole se probíhá místním fotbalovým areálem.

Ihned po staru šel do vedení a vyhrál ve stylu start cíl Jiří Miřejovský z Ústí nad Orlicí. Za ním bojovali o druhé místo až do finiše Milanové Uchytil z Pardubic a Janata z Hořic. V koncovce měl více sil Pardubák.

Prestižní souboj proběhl v závodě žen. V něm bojovaly o prvenství Marta Fenclová z Pardubic s hradeckou Táňou Metelkovou. Před týdnem v Týništi nad Orlicí Metelková v koncovce udržela náskok, tentokrát Fenclová měla režii závodu plně ve svých nohou a nedala soupeřce šanci.

Abych nechválil jenom já tak několik slov Milana Janaty: „Vyhlášení malou chvíli po doběhu, příjemné ceny a celkově příjemná atmosféra určitě pasují tento podzimní závod mezi ty nejzdařilejší.“

Musím s ním jenom souhlasit a neodpustím si srovnání se závodem v nedalekých chrudimských Lukavicích. V Ředicích se jim také kdysi nezadařilo při vyhlašování výsledků, což se dá pochopit, ale po upozornění, to přišlo však několik dnů po závodě, situaci ihned následující víkend s dotyčnými osobně vyřešili a omluvili se. Kdežto lukavičtí, kteří přihráli hlavní cenu závodnici ze sousední vesnice na úkor celkové vítězky, ač byli upozorněni na chybu již na místě, nenašli v sobě sílu se ani dodatečně omluvit.