Prostějov – V neděli 6.10.2013 se v 10:30 postavilo na start v Ivani (okres Prostějov – rodiště Roberta Změlíka) celkem 22 běžců a běžkyň, kteří si chtěli vyzkoušet něco netradičního. Maratonský klub Prostějov pořádal první ročník běhu Přes okres Prostějov. Běžeckou akci v duchu RUN FREE s daným startem a cílem, ale pouze s doporučenou trasou.

Z Ivaně, která je nejnižším místem okresu se běželo k radiolokační stanici Skalky na Drahanské vrchovině, která je zase tím nejvyšším místem. Prostějovští se inspirovali od svých kamarádů v Blansku, kteří podobnou akci běhají již 17 let.

Shodou okolností mají oba okresy společné nejvyšší místo a tak stačilo pouze sladit termín a organizaci a více než 50 běžců a běžkyň vyrazilo v neděli ze dvou okresů ke stejnému cíli. Běželi jak jednotlivci, tak štafety, přičemž štafetu tvořila dvou a tříčlenná družstva, z nichž vždy jeden běžel a ostatní jeli na kole.

Střídání nebylo nijak limitované, což umožnilo postavit týmy i z rozdílně výkonných běžců. Prostějovská trasa měla několik variant a v závislosti na tom, jak se komu podařilo trať naplánovat se konečné vzdálenosti pohybovaly mezi 44 a 46 km s kumulovaným převýšením mezi 700 a 900 m.

„Na začátku léta jsem se potkal s Milanem Daňkem, dlouholetým organizátorem a propagátorem mnoha různých běhu v Blansku a okolí a jak jsme si tak povídali, vypadla z něj informace o přeběhu okresu Blansko, který již 16 krát pořádali, a který je typickým nesoutěžním volným během v duchu RUN FREE, což je symbol odkazu Caballa Blanca, našeho společného vzoru, se kterým měl Milan to štěstí se setkat. Cíl u radiolokační stanice Skalky mě zaujal, protože jsem měl zato, že je v našem okrese. Ukázalo se, že je to společný nejvyšší bod obou okresů, no a pak už to bylo všechno snadné,” říká organizátor závodu, Martin Plachý, předseda Maratonského klubu Prostějov.

Na závěr dodejme, že všichni účastníci závod dokončili a přestože si někteří sáhli až na dno svých sil, v cíli bylo 22 vyčerpaných a šťastných běžců, kteří oslavovali dokončení běhu společně s kamarády z Blanska.

Martin Plachý

www.mkprostejov.cz