Lipno nad Vltavou – Favorité uspěli. Ale nadřeli se a zároveň si užili. Horský půlmaraton na Lipně, třetí díl letošního Salomon Trail Running Cupu, naplnil očekávání nádherné běžecké slavnosti. Pro více než dvě stovky běžců na trati, ale i stovky diváků podél ní. „Jsme rádi, že jsme trať nakonec vytyčili takhle. Potvrdilo se, že to lidi ocení, že jim stojí za to se pak vypravit i hodně daleko,“ řekl Martin Dvořák z pořadatelské­ho týmu.

Ještě v posledních týdnu totiž prošla trať úpravami, které vycházely vstříc bujarému turistickému ruchu. Nakonec se za ideálního počasí (22 stupňů, slunce, svěží vzduch) na přesně natažené půlmaratonské vzdálenosti nastoupalo víc než 900 metrů.

Nejprve do mírnější lipenské sjezdovky, pak po stezkách mezi skalami a kořeny na vrch Luč. Balzámem pro rovinové běžce byla stezka Čertovými proudy. Ale jen na chvilku. Nazpět z druhé strany hřebenu následovalo šplhání do sjezdovky Kramolín, pak do schodů Stezky v korunách stromů a potom ještě na Alpskou vyhlídku. Uffff! A ještě prudký seběh loukou až dolů do lipenské maríny.

„Bylo to moc pěkný. Nemám tolik naběháno, ale vychutnal jsem si to,“ říkal skyrunner Jan Havlíček, který se vydal na výlet s celou rodinkou stejně jako mnoho ostatních. Skoro půlku se drželi bok po boku s Romanem Skalským, ten však ztratil v sebězích z Luče. „Dával jsem si pozor, nemůžu se zranit před Dolomitenmannem,“ vysvětloval, ale nevymlouval se. Pak se na rovině ještě seběhli, ale Havlíček mu cuknul až na cílovou minutu a půl. Třetí skončil mladý teprve 25letý Tomáš Baryška z Brna. Čtvrtý byl skvělý 52letý veterán Josef Puduška z Kladna.

To elitní ženská trojka předvedla pěknou divočinu, na kolonádě se ve finiši vecpali do půlminutky a ještě třetí Pavla Havlová byla čtrnáctá absolutně.

Nejsvižnějši vyrazila pozdějí vítězka Kamila Gregorová. „Krásný, ale na mě už moc dlouhý, trpěla jsem,“ povídala pak. Na kamzičích stezkách na Luči nasadila turbo rychlost nejlehčí z nichž Lenka Šibravová. Jenže po Stezce se při závěrečném stoupáku seběhli a rozhodovalo se v seběhu! „Takový skalpy, bojovala jsem a z druhého místa jsem nadšená. Bylo to nádherný, moc se mi to líbilo,“ líčila nadšeně Lenka Šibravová, která si přišla na stupně vítězů se psem.

Ceny předávala nejlepší česká lyžařka historie Kateřina Neumannová, patronka, nebo spíše matka Lipno Sport Festu, báječného týdne, jehož byl Horský půlmaraton součástí. Loni běžela, letos ne. „Nemám tolik natrénováno, navíc mě tady píchlo něco do achilovky a nemůžu skoro chodit,“ omlouvala se. A večer všem zahrálo výtečné Ivan Hlas Trio.

Salomon Trail Running Cup pokračuje čtvrtým závodem 5. října Lesním během Říčany. Podzimní program pak doplní Ondřejnická patnáctka v Beskydech a finále na golfovém hřišti v Praze-Motole.

STRC Lipno:

Muži: 1. Havlíček (Slavia) 1:34:24, 2. Skalský (Salomon) –1:31, 3. Baryška (Brno) –2:46, 4. Poduška (MK Kladno) –4:25, 5. Eisner –5:40, 6. Soukup (Velosport Valenta) –7:25.

Ženy: 1. Gregorová (Salomon) 1:46:18, 2. Šibravová (Hvězda Pardubice) –16, 3. Havlová (Olymp Praha) –27.

Kompletní výsledky a průběžné pořadí na www.strc.cz


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.