Janovičky – Jeden z nejnáročnějších běhů pořádaných v Královéhradeckém kraji, Běh Javořími horami, vyhrál pardubický orienťák Tomáš Udržal. I když měl v cíli náskok přes jeden a půl minuty o vítězství rozhodl až v závěrečné, „oddychové“, třetině.

Start závodu je v Janovičkách u Broumova a ihned se vyběhne na česko polskou hranici, která vede zároveň po vrcholcích hor. První kopce vede pořadatel vlastním zeleným značením ještě po vrstevnicích, ale v závěrečných třech se doslova jde přímo proti nim. Navíc zde vede modrá turistická značka, polská zelená turistická, takže je furt co sledovat. Sebemenší zaváhání znamená prodloužení závodu.

Toho si byl určitě vědom vítěz, když poslouchal zkazky letitých účastníků. Já to šel potřetí a hned v úvodu jsem si dal jeden kopeček navíc. Šli jsme po polské zelené, navíc zde probíhal závod horských kol, který byl značen obdobnou barvou jao náš, takže jsme byli v klidu, a už to bylo.

Takže v úvodu závodu Udržal načetl trať, když měli startující nejnáročnější kopce za sebou, udeřil. Osmnáctikilome­trovou trať jako jediný zdolal v čase pod 1:20 hodiny. Třetí doběhl Marek Kincl ze Sportu Hotárek Náchod.

Nadupaná byla soutěž žen a od trutnovské Marie Havlové někdo i očekával útok na traťový rekord. Ten je u žen 1:26 a drží ho letos třetí Lenka Hanušová. No rekord se nekonal, ale Havlová přesvědčivě vyhrála v čase 1:32. Druhá doběhla legendární Blanka Paulů 1:34.