Praha – V polovině srpna se za ideálního běžeckého počasí konal již 29. ročník tradičního Memoriálu Jardy Kopce, mezi běžci je však závod známý i jako Lachtanův memoriál. Bohužel účast silně ovlivnil Rozdělovský čtvrtmaraton konaný ve stejnou dobu v nedalekém Kladně.

Přestože je přes léto běžeckých závodů jako šafránu a to obzvláště v pracovních dnech, pořadatelé pražského i kladenského závodu se nešťastně trefili do stejného dne.

„Je smůla, že je dneska to Kladno a jsou prázdniny. Kdyby nebylo Kladno, tak by přišlo víc lidí. Na moje závody vždycky chodí šedesát, sedmdesát lidí, i devadesát jsem tady měl, ale letos to nevyšlo,“ řekl Josef Hlusička, který se letos ujal pořádání po zesnulém Ivo Domanském. On sám běžel na Rozdělovském čtvrtmaratonu všechny ročníky a letos poprvé vynechal.

Při účasti zhruba padesáti běžců ale nechyběli opravdu rychlí borci. Úplně nejrychlejší byl Antonín Rektor, který zaběhl čas 23:39. Na trati vedoucí lesem, kde nechybělo ani prudké klesání a pak táhlé, nekonečné stoupání, je to skvělý výkon. Druhý byl Jiří Franz a třetí Jan Hostička. Běžci z kategorie do 39 let byli dnes opravdu rychlí. Na druhou stranu je nutno říct, že veteránů přišlo poměrně málo.

Početná nebyla ani účast žen. Nejrychlejší byla Daniela Havránková z pražského KERTeamu. Přijela na kole, závod dle svých slov pojala jako rychlejší trénink, přidala si ještě jedno kolo navrch (ženy závodily na poloviční trati) a po závodě ani nevypadala unavená. Dvě kola si dala i vynikající veteránka Karla Mališová.

Téměř ihned po doběhu posledního závodníka následovalo vyhlášení vítězů. I když měl být závod bez cen, nejrychlejší v každé kategorii byl oceněn a na pár šťastlivců se usmálo štěstí i v tombole. Díky rychlé práci pořadatelů se běžci po závodě moc dlouho nezdrželi, často spěchali, aby stihli závod Zuzany Hejnové na Mistrovství světa v Rusku. A udělali dobře. Zuzka totiž finále běhu na 400 metrů překážek vyhrála a překonala celou řadu rekordů.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.