Kounice – V závodním poli není moc vidět, ale když nastoupí stojí to za to. Před lety Chrudimák Aleš Drahokoupil šokoval tím, že doběhl jako nejlepší domácí běžec v pražském půlmaratonu. O víkendu dorazil na desetikilometrový silniční běh do Kounic na Nymbursku a bezpečně vyhrál.

Přijel na poslední chvíli a jeho styl parkování odpovídal jeho mládí. Z auta nemohl ani vylézt, jak si nechal málo místa vedle sousedního vozu. Navíc jeho auto zcela nelogicky čučelo z řady. Majitel sousedního vozu své vozidlo pak opakovaně nervózně obíhal, zda mu ho machřík z bavoráku neodřel. Dalším dvěma řidičům, i když byl upozorněn, znemožnil bezproblémové vyjetí. Holt raději bez dalšího komentáře.

V samotném závodě vedl první dva kilometry vítěz kategorie čtyřicátníků Ervin Beshir. Na třetím kilometru se však lehce začal soupeřům vzdalovat Drahokoupil s přehledem za 33:31 minuty na celkově členité kounické trati vyhrál.

Druhý proběhl za 34:03 několikanásobný vítěz tohoto závodu Jiří Miler. Ten se v úvodní třetině pohyboval až okolo pátého místa. „Jsem po náročném soustředění. Do kopce mi to celkem běželo, ale z kopce to moc nešlo,“ řekl v cíli Miler. Třetí s třísekundovou ztrátou byl Miroslav Sojka z Loko Trutnov.

Čtyřicátníky za 35:01 vyhrál Beshir. Ten ještě stihl odpolední běh na Dvoračky, kde byl však až šestý v kategorii, ale celkově vyhrála Dvoračky mezi ženami jeho patnáctiletá dcera Carmen.

Druhý čtyřicátníkem byl v Kounicích Petr Havelka za 35:23. Zajímavý byl souboj o třetí místo. Petr Louda v minulých závodech Pardubáka Mojmíra Svobodu porazil ten se ho proto držel doslova jako klíště. Nepatrný náskok získal Svoboda v posledním stoupání kilometr před cílem a v šestisetmertovém cílovém doběhu ho doslova s nasazením všech sil udržel.

Šedesátníky vyhrál vlašimský Jiří Němec za 39:30, který porazil i prvního padesátníka Jan Flídra za 40:05. V kategorii nad 70 let v čase pod 50 minut byl nejlepší Vlastimír Holík.

Hvězdné obsazení a útok na traťový rekord byl očekáván v závodě žen. Do Kounic totiž přijela Ivana Sekyrová ze Sokolova, poprvé jsem viděl běžet i jejího manažera, který je proslulý jejím doprovodem na trati na kole.

Ivana od startu jasně ovládla závod a dosáhla času 35:56, celkově byla osmá. Rekord Karly Kolenovské, nyní Mališové, je však o půl minuty lepší.

Druhá proběhla cílem nejlepší závodnice do 39 let Daniela Havránková za 40:54. Ta v první třetině závodu bojovala o toto umístění s loňskou celkovou vítězkou Annou Krátkou, která proběhla cílem třetí celkově a jako druhá čtyřicátnice za Sekyrovou.

Poslední vyhlašovanou kategorii ženy nad 50 let vyhrála Magdalena Jelínková.