Butoves – Tradičně jedno páteční odpoledne v červenci patří Butovskému krosu nedaleko Jičína. Letos se konal patnáctý ročník a zároveň pátý ročník Memoriálu Karla Formánka, jednoho ze zakladatelů závodu.

Po odběhnutí mládežnických kategorií poděkoval hlavní organizátor Karel Formánek mladší všem přihlášeným, neboť účast oproti loňsku vzrostla téměř dvojnásobně. Letos se odhodlalo 68 běžců.

Trať vedla po cestách i necestách, rovinatým terénem přilehlých lesů. Specifikem závodu jsou intervalové starty jednotlivců, vždy po jedné minutě.

Na ženy čekal jeden okruh, tedy běh na 4,3 km, se kterým si nejlépe poradila reprezentantka v běhu na lyžích Karolína Grohová z Vrchlabí a zopakovala svůj loňský triumf. Časomíra pořadatelů se zastavila na rovných 17 minutách. S minutovou ztrátou na druhém místě doběhla Jana Lenčová (AC TJ Jičín, 18:05). Bronz vybojovala Petra Kučerová ze Stružince za čas 19:13.

Muži absolvovali dvojnásobnou porci a podle očekávání zvítězil a prvenství obhájil Martin Kupka z AK Štikov v čase 31:27. O necelou půlminutu tak vylepšil svoje loňské maximum na pozměněné trati. Na stupních vítězů ho doprovodili Vojtěch Záveský (Lázně Bělohrad, 32:34) a Pavel Bezděk (Red Point 33:16). Do konečného pořadí bez rozdílu věku ještě promluvil Petr Louda reprezentující oddíl AC Česká Lípa s časem 32:28, vítěz kategorie mužů do 49 let.