Hronov – Běhy pořádané na Náchodsku, to nejsou stojaté vody. Po minulém týdnu a doslova galejích u Pepy Kolíska byl dalším závodem Velké ceny východních Čech Běh Kladským pomezím. Pořádá ho další zkušený organizátor Béďa Kymr. Ten rovněž nezklamal.

Pamatuji si, že před dvaceti lety byl tento závod obrátková patnáctka, v posledních letech to byla okruhová jedenáctka a letos obrátková silniční desítka. „Rozhodl jsem se vypustit úsek ve Velkém Poříčí. Jednak provoz a také pobíhající posvícení na náměstí, kterým by museli vytrvalci probíhat,“ zdůvodnil změnu trati Béďa.

Sice to nevypadalo, těsně před startem se zatáhlo, ale závod proběhl za tropického vedra. První půlka byla po větru. První kilometr to je ostré stoupání nad Hronov, pak dvojnásobný seběh a výběh nad Žďárky a po průběhu touto obcí obrátka. Takže i zpět je to opakovaně dolu a nahoru s kilometrovým seběhem do cíle.

Mezi šedesáti startujícími byl jednoznačným favoritem vedoucí muž Velké ceny Jiří Čivrný z SK Nové Město nad Metují. Svoji roli potvrdil a vyhrál s více jak minutovým náskokem v čase pod 35 minut před Petrem Ulichem, první nad 40 let, z MT Nové Město nad Metují a Markem Kynclem ze Sportu Hotárek Náchod.

Soutěž žen neměla tak jednoznačnou favoritku, ale Lenka Hanušová rovněž z SK Nové Město potvrdila, že jí to letos běhá. Jako jediná žena se dostala pod 40 minut.

Trochu překvapivě dopadl souboj o druhé místo, které mělo patřit Hance Jiráskové z Lanškrouna. Ta v minulých závodech porazila nestárnoucí Annu Krátkou z Hvězdy SKP Pardubice. V Hronově však šla ihned po startu Krátká na druhé místo a to jí patřilo po celou dobu závodu v cílovém čase pod 41 minut, navíc prvenství v kategorii 35 – 44 let. Třetí byla s půlminutovou ztrátou Jirásková.

Čtvrtá doběhla domácí Romana Brumlichová, druhá 35 – 44, pátá matka Hanky Eva Jirásková, vítězka kategorie nad 45 let, a šestá Eva Vejběrová z CykloPokr Pardubice, třetí v 35 – 44 v čase pod 46 minut.

A vyhlášení výsledků – raději bez komentáře. Pořadatel vylosoval čísla závodníků. Ti dostali finanční odměnu, slíbenou ji měli ještě absolutně nejlepší muž a žena, pak byly přečteny výsledky a mohli jsme jít na zmrzlinu a zákusek do hronovské cukrárny.

No jsem zvědav čím nás zítra překvaí další pořadatel, duo Ivana Duff a Pepa Vanta na krosu v nedalekých ve Chlívcích.

Foto – Kateřina Vašíčková