Nový závod v termínovce, který bude určitě bezva, se bude konat 14. července poblíž Rychnova nad Kněžnou. Termín pro Černíkovický BezvaBĚH byl zvolený s ohledem na jiné akce v obci i na další běžecké závody v blízkém i vzdálenějším o­kolí.

Trať povede přes obec, přičemž ženy poběží jeden okruh o délce 3,5 kilometrů a muži okruhy dva. Kromě pár desítek metrů bláta v první polovině trati a kostek v druhé polovině se běží stále po asfaltu, převýšení je minimální. Ale celkem čtyřikrát se v každém kole poběží přes místní říčku. Vzhledem k poměrně velkému množství zatáček se nejedná o extra rychlou trať, členitost jí ale přidává na atraktivitě. Trasu vedoucí obcí vybírali sami běžci, takže by se mohla líbit.

Ačkoliv závod dospělých odstartuje přesně v pravé poledne, nebude chybou vzít s sebou také děti s doprovodem a přijet dříve – od deseti hodin se totiž budou konat závody dětí na tratích od 100 do 1000 metrů a je rovněž připraven doprovodný program, při kterém najdou sportovní vyžití i děti, které zrovna v tu chvíli nepoběží. Vyhlášení dětských kategorií pak bude v půl dvanácté.

Letos se sice poběží teprve první ročník, ale pořadatelé se snaží, aby měl úroveň. Byla vypsána finanční prémie za traťový rekord, takže si odměnu automaticky odnese nejrychlejší muž (300 Kč) a žena (200 Kč). Dále jsou přichystány věcné ceny od sponzorů. „Až se trochu bojím, abychom příští rok běžce nezklamali, pro letošní ročník byli sponzoři štědří,“ říká ředitelka závodu Mgr. Radka Šustková a ukazuje terč a šipky od Škody Auto, které dostane každý vítěz a vítězka kategorie.

Ale závod není jen pro nejlepší, délka byla záměrně zvolena taková, aby ji zvládl každý. Pro rozhýbání i dětské závody bude k dispozici místní fotbalové hřiště, u kterého je i prezence a start. Samozřejmostí je občerstvení a hudba, netradiční medaile, zmíněné věcné ceny pro nejlepší a diplomy pro všechny. Nezbývá tak než doufat, že vyjde i počasí a Černíkovický BezvaBĚH bude opravdu bezva.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.