Běh bude opět pomáhat chránit přírodu a gorily v Africe. V sobotu se z Hradčanského náměstí v Praze totiž vydají stovky běžců v maskách goril. Startovné účastníků pak pomůže dobré věci.

Čtvrtý ročník charitativní akce pro jednotlivce i celé rodiny Běh pro gorily odstartuje Hlavní město Praha ve spolupráci se Zoo Praha již v sobotu. Na trasu o délce 4,6 kilometrů se ve dvě hodiny odpoledne vydají vedle běžců i chodci či maminky s kočárky. Organizátoři se těší, že bude letošní ročník ještě silnější než loňský, kdy se na start postavilo 568 účastníků.

Také letos jsou na výběr dva druhy startovného – za 500 Kč získají účastníci gorilí masku, neznačkové triko Běhu pro gorily a jednorázové vstupné do Zoo Praha. Na dvojnásobnou cenu lze získat totéž, akorát triko bude značkové Nike. Zájemci o letošní běh se mohou bezplatně registrovat na webových stránkách nebo v sobotu před startem na Hradčanech.

Rovněž tradičně bude součástí běhu hudební vystoupení, letos jsou na programu skupiny Eddie Stoilow, And the End a další. Hlavní cenou pro vylosovaného běžce bude zájezd do Keni pro dvě osoby od CK Čedok a nejpovedenější masky získá jízdní kolo Prodoli MTB – Colombus Zonal 7005 Alloy s originálním designem.

Loni se díky běhu vybralo 284 000 korun a dá se očekávat, že letos bude získáno ještě více peněz. Veškerý výtěžek ze startovného půjde na projekt Toulavý autobus, který vozí školáky z pralesních oblastí Kamerunu na exkurze do Limbe či do Mefou, aby v tamních záchranných stanicích absolvovaly vzdělávací program a naučili se vnímat gorily jako živá zvířata.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.