Zábřeh – V Zábřehu jsme uspořádali 1. ročník běhu nazvaného Půlmaraton údolím Moravské Sázavy. Nejdřív jsme si mysleli, že největším protivníkem nám bude přeplněná termínovka, ale nakonec to bylo počasí, co největší měrou ovlivnilo účast a výkony.

Jako pořadatelé si ale stěžovat vlastně nemůžeme – během závodu jen trochu zapršelo a řeka Moravská Sázava, kterou závodníci několikrát přebíhali, se bez problémů udržela v korytě. Nakonec i většině běžců počasí vyhovovalo, protože teplota byla ideální, silnice byla jen trochu namoklá a vítr nefoukal.

Účast byla sice trochu slabší (jen 73 běžců v hlavním závodě), ale na 1. ročník to zase není tak špatné. Trať závodu byla vyměřena oficiálním měřičem ČAS panem Frčkem, takže dosažené časy je možné zařadit do běžeckých tabulek. Závodníci nejdříve proběhli okruh městem Zábřeh, vrátili se kolem místa startu u bazénu a pak pokračovali přes Nemili a Hněvkov do Hoštejna. Odtud se vrátili přes novou cyklostezku zpátky do cíle u bazénu.

Od startu se vytvořila menší vedoucí skupina, z které se postupně vyprofilovali lídři závodu. První tři běžci celkově – Marek Procházka (1:17:03), Aleš Dedek a Alexandr Borovec – doběhli do cíle jen s malými odstupy, zároveň byli i nejlepšími v kategorii mužů A do 40 let.

Mužům B (40–49 let) vévodil Marcel Kukula, následován Jiřím Dostálem a Milanem Doležalem. Kategorii muži C (50–59) ovládl Luboš Knápek, těsně následován Pavlem Jínou z Olomouce, třetí byl Vašek Pur ze Šumperka. V ostatních kategoriích byla už účast trochu slabší – mezi muži „D“ byl první Vojtěch Havlas, druhý doběhl František Kovařík, který k nám přijel až z Vlčnova.

Nejlepší mezi ženami byla Ivana Hečková z Frenštátu (1:38:27), následovaná Kateřinou Šustrovou z Olomouce. V kategorii ženy B (35–49) si to mezi sebou rozdaly Martina Krčová z Horalu Šumperk (1:50:26) a Jana Žouželková z Postřelmova (1:52:28).

Nejrychlejším juniorem byl Jan Mikula (1:24:03) ze Severky Šumperk, juniorkou Pavlína Troblová ze Zábřehu.

Zatímco dospělí bojovali na trase půlmaratonu, mladé běžecké naděje si vyzkoušely svoje síly ve vložených závodech Prcka (děti do 15 let) a Mrněte (děti do 6 let). Prckové běželi 2 km kolem rybníka Oborník, Mrňata si to rozdala v areálu venkovního koupaliště.

Závodníci si téměř bez výjimky pochvalovali trasu závodu, značení po kilometrech, zajištění bezpečnosti na křižovatkách i zázemí v prostorách zábřežského koupaliště. V nepříznivém počasí jsme všichni, jak závodníci, tak organizátoři, mohli v klidu provést vyhlášení výsledků v prostorách vstupu a šaten venkovního koupaliště.

Půlmaraton údolím Moravské Sázavy se – jako součást chlapáckých běhů – uskutečnil za podpory města Zábřeh, Plaveckého areálu Zábřeh, Klubu vytrvalostních sportů Šumperk a ZŠ Boženy Němcové Zábřeh.

Foto 217× – pefo

Foto 189× – Libor Žouželka

Foto 8× – Libor Žouželka, vyhlášení dětí

Foto 48× – pepezreca

Foto 40× – pepezreca

Chlapácký běh