Slatiňany – Květnová Malá cena Monaka je tradičně závodem sponzorovaným Mlýnem Janderov, je zařazena do Iscarex Cupu i Velké ceny východních Čech v bězích, navíc Monaka mají svůj vlastní pohár.

A letos se to projevilo na účasti, i přesto, že nedorazila skupina Filipa Lána. Účast byla rekordní, 136 běžců absolvovalo desetikilometrový okruh a 65 si dalo 3,6 kilometru. Závod se uskutečnil za ideální běžecké teploty, ale byl doprovázen hustým deštěm.

Na malém okruhu zvítězil Jakub Zajíc z Pardubic. „Jsem asi rekordmanem v počtu vítězství za různé oddíly,“ prohlásil v cíli šprýmař, který tentokrát hájil barvy Sokola Kolín. Před tím to byly Prestar Opava, Hvězda SKP Pardubice, Turbo Chotěboř, KRB Chrudim. Doufám, že jsem na některý nezapomněl. Celkově třetí byla na malém okruhu jeho tradiční vítězka Eliška Remarová z Chotěboře.

„Kdo vyhraje hlavní závod,“ tipovali jsme v cíli. „Pokud to nevypustí bude to Kratochvíl,“ konstatoval ředitel závodu Jan Zajíc. A měl pravdu.

Jak říkám, v takzvaném losmanovském stylu, tedy s náskokem celého třistametrového cílového klesání, zvítězil Miloš Kratochvíl z Hvězdy SKP Pardubice za 35:09 minuty. Druhý za 36:24 byl pardubický orienťák Tomáš Udržal a třetí vedoucí muž Monackého poháru Tomáš Mocek.

Soutěž žen ovládla Marta Fenclová, která doběhla na celkovém desátém místě za 37:52.

Mě osobně zase uštědřil lekci dobrého chování Standa Doležal. Zhruba desetičlenná skupinka startovala ještě před hlavním závodem. No je to nádhera být v jarním lese, z kterého turisty vyžene déšť, první na trati. Nikdo nikde, prostě pohoda. Celý závod jsme se honili a nakonec z toho byl pro Standu rekord v kategorii nad 75 let – 54:57 minuty.