Česká Čermná / Moravská Třebová – Novinkou v letošní běžecké Velké ceně východních Čech bylo zařazení Memoriálu Vl. Stránského. Krosový závod, který se uskutečnil v České Čermné, vesničce na českopolské hranici mezi Náchodem a Deštným v Orlických horách, měl délku 9,6 kilometru a byl podle očekávání výživný.

Jak pravil jeden ze spolupořadatelů je tento běh vhodný jako příprava na další závod pořádaný na konci června – Z Pekla kilometřík do nebe, což mohu v vlastní zkušenosti potvrdit je opravdová běžecká brutalita a už se na ni těším…

Do České Čermné dorazila padesátka vytrvalců a čekala je členitá trať. Náročná byla především druhá půlka, která začala extrémním seběhem, poté následoval dvoukilometrový výběh. Ten byl ze začátku mírný, ale nakonec se běželo i ve vodě korytem potoka.

Celkovým vítězem se stal legendární duatlonový reprezentant Petr Ulich, který ke zdolání okruhové trati potřeboval přes 35 minut. Soutěž žen vyhrála další legenda, Blanka Paulů, která dosáhla času pod 41 minut, druhá v čase 43 minut byla Romana Brumlichová z Hronova.

Další memoriál – Dětřichovský memoriál se běžel v Moravské Třebové. Závod je vzpomínkou na oběti zdejšího internačního tábora, který zde byl během druhé světové války. Silniční trať má necelých osm kilometrů a vede od památníku obětem v Dětřichově na náměstí do Moravské Třebové.

Závod vyhráli vedoucí závodníci letošního Iscarex Cupu Radek Hübl z Jiskry Ústí nad Orlicí a Anna Krátká z Hvědy SKP Pardubice.