Vysoká u Holic – I v malé obci se dají dělat velké věci, musím konstatovat po účasti v druhém ročníku Vysockého krosového půlmaratonu. Vysokou u Holic, dle některých pramenů cca 150 obyvatel, doslova prolétneme pokud pojedeme autem po hlavní silnici R 35 z Hradce Králové do Litomyšle a dále na Moravu.

Historie závodu

První myšlenka na běžecký závod se zrodila na sklonku roku 2011. Nápad byl prezentován na schůzi Sboru dobrovolných hasičů Vysoká, kde se setkal s kladnou odezvou a souhlasem členů. Zároveň se pořadatelé dohodli na tom, že hlavní závod bude doplněn i o kratší vzdálenosti, tak aby se závodu mohla zúčastnit i mládež nebo ti, kteří si chtějí zazávodit a vyzkoušet svoji kondici, ale na půlmaratonskou vzdálenost se necítí.

První ročník vyhrál vytrvalec Hvězdy SKP Pardubice Miloš Kratochvíl v čase 1:24:20 hodiny. V hlavním závodě startovalo 32 běžců a další nastoupili v závodě na jeden nebo dva okruhy.

Trať závodu

Pár slov k trati, která má své kouzlo. Z místa startu a cíle, na místním hřišti, vede trať po polní cestě do přilehlého lesa. Po lesních cestách vede většina trati. Zde závodník musí překonat dvě stoupání, převýšení jednoho okruhu tak činí pro někoho možná překvapivých 109 výškových metrů. Z lesa pak vede trasa, závěrečný kilometr v každém okruhu, po silnici zpět do Vysoké.

Letošní ročník

Vloni měl Kratochvíl v cíli šestnáctiminutový náskok. To se letos neopakovalo. Pořadatelé jej k maximálnímu výkonu motivovali prémií za nejrychlejší čas na jedno kolo. Ten byl vloni rovných 27 minut. Letos Kratochvíl tuto hranici o několik sekund pokořil a od startu běžel sólo závod. Vytvořil i nový traťový rekord 1:22.08.

Druhý s dvouminutovou ztrátou doběhl známý triatlonista z Nové Paky Rudolf Cogan. Hlavní závod dokončilo 41 běžců.

Závod na jedno kolo vyhrál Jiří Nádhera za 32 minut a na dvě kola za 66 minut Filip Hejkrlík.

Vyhlášeni byli nejlepší tři absolutně na kratších tratích. V hlavním závodě tři nejlepší muži a ženy, ty byly přesně tři a vítězný čas Ivana Pařízková měl hodnotu 1:56 hodiny.

Oceněni byl mimo jiné i nejvzdálenější účastník, kterým byl vytrvalec z Peru.