Hradec Králové – S rozpačitými dojmy jsem odcházel z letošního Vodáckého Mikulášského běhu v Hradci Králové.

Dle tištěné Termínovky to měl být běh na 15 kilometrů, v pořadatelem vydaných propozicích bylo 21 kilometrů a na startovní čáře jsme se dověděli, že to bude 20 kilometrů. Bu­diž.

Nová trať vede nejdříve proti proudu Labe do Předměřic a pak po druhém břehu k Lochenicím. Nepříjemný byl zhruba dvoukilometrový úsek před pátým kilometrem po betonu, kde je budovaná nová cyklostezka. Pak následoval krátký průběh Lochenicemi, při němž se dvakrát přebíhala železniční trať z Hradce do Jaroměře, kdo měl smůlu musel počkat až přejede vlak, a pak dva kilometry k obrátce po dosti zabahněné polní asfaltové silnici. Boty měly náhle dvojnásobnou hmotnost. Po obrátce, kde bylo i slušně zásobená občerstvovačka, se běželo po stejné trati do cíle, pouze na ní přibylo dosti pejskařů a mírný protivítr.

Na dlouhou štreku se vydalo 42 vytrvalců, všichni dokončili. Časový rozdíl mezi první a posledním závodníkem byl 52 minut, což svědčí o tom, že na trati nebyli žádní turisté.

Bohužel pořadatelé asi dost spěchali domů, takže vyhlašování začalo ještě v době, kdy někteří závodníci byli na trati. Pozitivem byla skutečnost, na rozdíl od propozic vypsané jedné veteránské kategorie pro muže, nad 35 let, byli nakonec vyhlašováni čtyřicátníci i muži nad padesát let.

Popáté vyhrál Vodácký běh Pražák Jiří Wallenfels, tentokrát měl až do finiše zdatného soupeře v Jiřím Brychtovi z Nového Města na Moravě. Vítěz jako jediný pokořil hranici 70 minut – 69:58. Brychta zaostal o tři sekundy. Třetí byl Miloš Kratochvíl z Pardubické Hvězdy SKP Pardubice na ně ztrácel přes sedm minut.

Fotogalerie