Ano, mnozí z vás jste už jistě tento výrok slyšeli. Být kyselý opravdu není nic příjemného. A teď to myslím i v jiném slova smyslu – co se týče výživy, pH krve, překyselení organismu a svalů. Správné pH krve má být neutrální (tedy hodnota zpravidla okolo 7). Poměr kyselinotvorné a zásadotvorné stravy, kterou konzumujeme, by měl být okolo 3:7. Tedy více zásaditých potravin.
Problém je, že v dnešní době, a zejména západních civilizacích, lidé konzumují příliš mnoho kyselinotvorného masa, alkoholu, brambůrek, kávy, cukru, lepku, apod. Tohoto poměru tedy zpravidla nedosahují (nedosahujeme). Naše pH se tedy snižuje a my se čím dál více zakyselujeme.
Jestliže jsme “kyselejší”, tělo si samo začne zvykat na anaerobní podmínky, kdy nemá dostatek kyslíku a po nějakém čase (např. po rychlostně-vytrvalostním tréninku) náš metabolismus může přejít na tzv. anaerobní glykolýzu, kdy je glukóza spalována bez přítomnosti vyčerpaného kyslíku a jako odpadní produkt se v našich svalech hromadí laktát.
Proto se nám hůře dýchá, bolí nás svaly, nemůžeme spát, jsme více nemocní, vznikají různé alergie, trpíme úzkostmi či depresemi a při tréninku se nám nedaří tak, jak bychom chtěli. Jedním z cílů celostní medicíny a vůbec komplexní regenerace organismu je jeho odkyselení.
Toho můžeme dosáhnout konzumací zmiňovaných potravin: • Ovoce – citrusové plody, jablka, banány, jahody, kiwi, meloun, maliny,…
• Zelenina – brokolice, řepa, celer, zelí, rajče, brambory, česnek, cibule, chilli papričky, okurky, mrkev,…
• Máslo
• Med
• Některé ořechy a semínka – lněná, sezamová či chia, mandle
• Luštěniny – čočka, hrách, fazole, apod.
• Koření – některé druhy koření – curry, pepř, chilli
• Oleje – kokosový, panenský olivový,…
• Probiotika – některé probiotické kultury, jogurty, podmáslí apod.
Mezi kyselinotvorné potraviny naopak patří:
• Maso – zejména uzené, salámy, vepřové, hovězí, jitrnice, slanina,…
• Mléko a mléčné výrobky – tvarohy, sýry, smetana,…
• Alkohol
• Káva a nápoje obsahující kofein
• Umělá sladidla, sycené nápoje a potraviny obsahující tyto prvky včetně “éček”
• Lepek a výrobky lepek obsahující – pečivo, těstoviny, brambůrky,…
• Některé ořechy – arašídy, para či kešu ořechy
• Bílý cukr, sladké, sladkosti, cukrovinky, čokoláda, sušenky, apod…
Nicméně, pokud žijeme ve stresu, spěchu, nespíme či máme nevyrovnaný osobní a duchovní život, odkyselení organismu může být o to těžší, čím více se stresujeme. Důležité je mít v sobě vnitřní klid a vyrovnanost.
Pokud se chceme pravidly této speciální stravy řídit, musíme vzít na vědomí, že čím je náročnější trénink, tím více dochází k zakyselení organismu a tím pádem je třeba brát zřetel na konzumaci vhodné – tedy hlavně zásadotvroné stravy, které míváme často v našem jídelníčku často nedostatek. Aby naše tělo a krev získalo optimální pH a zároveň také kvalitněji zregenerovalo,. Neboť prvky obsažené v zásadotvroné stravě jsou zásadité – patří mezi ně např. životu nezbytný vápník, draslík, hořčík, zinek, kdežto prvky jako fluor, chlor či síra jsou kyselinotvorné. Zkuste sami, mně tento typ stravy jednu dobu pomohl zbavit se nejrůznějších virů, bakterií, plísní a zkvalitnil se mi spánek.