Velká cena východních Čech to v minulém týdnu rozjela v Krkonoších. Ve středu se běžela Jilemnická hodinovka. V sobotu v srdci hor Malá cena Špindlerova Mlýna, ta navíc zařazena do Českého poháru v běhu vrchu, a v Benešově u Semil půlka.

Na hodinovce uspěli tradiční vítězové. Druhý muž Velké ceny Jirka Čivrný ze Semilska se ujal vedení po páté minutě a všem nakonec v pohodě nadělil na 333 dlouhém tartanovém oválu několik kol – 17.037 metrů. Jirka vyhrál i půlku v Benešově. Vloni byl František Buřil z Vidochova třetí. Na tomto fleku i hodinovku začal, ale nakonec byl druhý za 15.502. V soutěži žen obhájila prvenství domácí padesátnice Dáša Kynčlová – 13.793. „Jsem moc spojená. Zaběhla jsem více jak vloni,“ řekla mi po závodě.

Nejnáročnějším závodem Velké ceny východních Čech je krosový běh ve Špindlerově Mlýně, kde na 14 km čeká běžce 901 metrů výškových. Není to běh do vrchu, ale horský běh s dvěma různými koly a společným místem startu a cíle v centru města. V závěru se doslova leze 800 metrů do nejprudší sjezdovky na Medvědíně. Takže tři strmá terénní stoupání, dvě asfaltová, takže na cca 7 km dát těch 901 metrů je pěkná gajda, a samo seběhnout těch 901 metrů dolů je pěkný masakr.

Musím se vrátit do loňska, kdy jsem se na závod po x letech vrátil. Pořadatel Ivo Brunclík je prostě kreativní a varováním byla slova jedné běžkyně, kterou jsem na závod lákal: „Kolega říkal, že se tam z kopce chodí dolů pozpátku, navíc se prej musíš držet i lana, tak nejedu.“ A ona to byla pravda, skutečně tam takový zabiják po polovině trati letos opět byl. Prostě zážitek k nezaplacení.

Letos rychlostní prémii po startu vyhrál Tomáš Hak z Vítězné, nyní čtvrtý muž vrchařského poháru, nakonec druhý čtyřicátník a celkově čtvrtý v závodě za 1:11:58 hodiny. A čtyři vrchařské prémie patřily dalšímu čtyřicátníkovi Radimu Berkovi – 1:08:35. Za ním běžel sólo nejlepší mladík Vojtěch Jašek z Jičína za 1.09:11. Vloni byl Pavel Bezděk druhý, nyní třetí za 1:10:43. Nyní je ve vrchařské soutěži třetí. Nejlepším domácím běžcem byl na pátém místě Michal Štajtenský 1:12:43.

Celkově devátá byla za 1:25:57 nejlepší žena Linda Mrázková z Děčína, na foto , zcela vpravo je druhý padesátník Karel Šestákem 1:28:06, který zde za mlada i vyhrál. Tuto kategorii vyhrál Drahomír Koudelka za 1:27:17. Linda je vedoucí ženou Českého poháru a vloni zde byla šestá. „Ráda sem jezdím. Byla jsem tu potřetí a tento náročný závod se mi líbí,“ řekla mi po závodě.

Nad 60 let uspěli běžci z rovin. Z Benešova u Prahy přijel Pavel Mrva – 1:36:49. Z Prahy Michal Matoušek – 1:49:52. A třetí flek patří pořadateli Ivo Brunclíkovi – 1:58:14.

Největší boj o prvenství byl v kategorii žen nad 55 let. Vrchlabskou Evu Klampflovou – 1:44:27 v Medvědíne téměř došla její oddílová kolegyně Mirka Lukášová – 1:46:08, ale seběh do cíle patřil Evě. Veteránky 45 – 54 let vyhrála závodnice Sokola Valteřice Míša Háková za 1:42:52.

Sedmdesátníci měli kratší trať, a to úvodní okruh o délce 8,5 km s 560 výškovými metry. Na ní byl stejně jako vloni nejlepší František Pechek z Maratonstavu za 1:06:21.