Mattoni Ústí nad Labem Running festival přilákal nakonec téměř pět tisíc běžců. To, že se uskuteční v plánovaném termínu, se rozhodlo vinou povodňového nebezpečí jen před dvěma dny… Půlmaraton vyhráli Gáspár Csere z Maďarska a česká olympionička Tereza Hrochová. Rozhodlo se také o vítězích série Euroheros, kde získali prvenství Sebastian Hendel z Německa a dnes druhá Maryna Němčenková z Ukrajiny. Pořadatelé 14. ročníku závodu navíc spolu s městem pomohli rodinám postiženým následky povodní částkou 110 000 Kč.

Poprvé se běžela hned zrána desítka. Následovala tradiční součást zdejšího programu český pohár v paracyklistice za účasti trojnásobné paralympičky Kateřiny Antošové. Pak dm Rodinná míle a Bambini run, nakonec odpoledne půlmaraton. Jeho nová trať byla rychlejší a protnula dokonce i dvakrát unikátní industriální zónu Spolchemie. Běžci si užili aplaus a skvělou atmosférou nejen při startu a cíli na Mírovém náměstí, ale podél celé trati, na kterou svítilo ještě hodně teplé slunce.

Na půlmaratonu se už okolo čtvrtého kilometru vpředu oddělili Csere, Serjogins a Gavril, ten s nimi však dlouho nevydržel. Druhou skupinu vedl ve svém teprve druhém půlmaratonu nejlepší český běžec Damián Vích. Také ženy se držely pospolu ve třech – Hrochová s vodičem Homoláčem, Němčenková a Hendelová, ta ovšem taky brzy ztratila.

V polovině závodu při druhém průběhu Spolchemií se na čele osamostatnil Csere. Hrochová, běžící s chladící čelenkou, potřebovala podle přepočtu tzv. maďarských tabulek Světové atletiky pro celkové prvenství porazit Němčenkovou o 43 vteřin. Nedařilo se ji však stále setřást, rozhodla až v závěru.

„Doufala jsem, že ji s pomocí vodiče uteču, pokoušela jsem se párkrát nastoupit, ale udržela se. Takže jsem si nechala síly na závěr,“ řekla v cíli Hrochová (1:12:00). „Bylo to pro moc těžké, nerada běhám v teple. Prvních pět kilometrů bylo velice náročných, pak jsem chytila tempo. Jsem šťastná, že mi podařilo vyhrát Euroheroes a příští rok přijedu určitě zase,“ dodala nadšená Maryna Němčenková (v cíli za 1:12:09), ukrajinská běžkyně, žijící v polském Leszně. Letos vyhrála půlmaratron v Českých Budějovicích. Třetí skončila Kristina Hendelová (1:13:33) z Německa.

Csere naopak navyšoval náskok a doběhl si pro vítězství (1:06:06). „Bylo opravdu velké teplo a já mám navíc rád kopcovitější tratě. Chtěl jsem vyhrát, a to se povedlo. O čas mi tolik nešlo, už jsem stejně neměl téměř šanci na Euroheroes,“ řekl. Druhý doběhl lotyšský závodník Dmitrus Serjogins (1:06:42).

Třetí pak skončil stejně jako loni tady nejlepší český běžec Damián Vích (1:07:03). „Sice menší než loni, ale stejně velké vedro… Byl to pro mě očistec. Na konci sezony jsem už unavený na takhle dlouhý závod,“ vykládal. Díky předcházejícím výsledkům (vyhrál v Českých Budějovicích a skončil doběhl druhý v Olomouci) obhájil celkový triumf v Euroheros německý běžec Sebastian Hendel z Německa. Přestože tady chyběl, neboť se připravuje na Berlínský maraton příští víkend, poslal sem účastníkům videopozdrav. Na poslední chvíli ještě onemocněl výborný Ital Daniele D´Onofrio.

Premiéru desítky vyhrál Šimon Koblížek v osobním rekordu 31:26. „Snový závod, ideální počasí. První kilometr jsme běželi ve dvou, pak už jsem letěl celé sám. Kdybych měl parťáka, mohlo to být ještě rychlejší,“ radoval se spokojený před celým rodinným fan týmem ústecký triatlonista a student Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové.

Sedmnáctý (za 41:25) skončil 60letý Ivo Grabmüller z Prachatic, bývalý lyžař a triatlonista, který se stal v roce 2018 pátým Čechem, jenž vylezl všech 7 summits planety. Mezi ženami byla nejlepší Laura Matulová (38:00), čtvrtá skončila Grabmüllerova žena Šárka (45:00).

Posledním podnikem letošní série RunCzech bude Mattoni Liberec Nature Run (12 a 22 km i dětské závody), který se koná za dva týdny 5. října.