Systémy hodnocení v různých pohárech jsou různé. Je to prostě věc pořadatele jak si to nastaví a závodníkům nezbývá než to akceptovat.

V letošním ročníku Mistrovství Monaka je sedm závodů a počítá se šest, ale zároveň je nutné mít pro ocenění alespoň čtyři starty. Sice jsem minule psal, že nejlepší běžec soutěže Drahomír Randa ze Stěžer je vzhledem k menšímu počtu startů mimo hru, ale člověk míní a skutečnost to mění.

Drahomír v září nastoupil v šestém soutěžním klání a i třetí start proměnil v třetí prvenství na desetikilometrovém lesním krosu u Slatiňan za 36:35 minuty. Vzhledem k tomu, že začal absentovat Jaroslav Tlapák z Iscarexu, který obvykle dobíhal za Drahomírem a klesl nyní na třetí pohárové místo, ho to katapultovalo na druhé místo. Vedoucím závodníkem s jistým prvenstvím v soutěži je domácí Daniel Gromus, který doběhl v září druhý za 40:22, ten má všechny starty.

„Závod jsem si opět užil, ale měl jsem trochu zdravotní problém. Po včerejším rozběhání jsem cítil lýtko a při závodě se bolest zvětšila, takže jsem byl rád, že jsem v cíli a dám si oddych,“ řekl po doběhu malinko kulhající vítěz.

Zcela originální systém hodbocení má Clock Cup, který pořádají na Rychnovsku. Jsou v něm tři závody a všechny se počítají a muži a ženy jsou hodnoceni společně. Vzhledem k systému bonusů, třeba za počet startujících v kategorii a za traťový rekord v kategorii, vede nyní nejlepší padesátník soutěže Tomáš Kyncl z Holic, který doběhl dvakrát absolutně druhý. Vítěz obou závodů David Bílek je nyní druhý, ale vše může změnit poslední klání 10. listopadu v Potštejně. „Vloni jsem také po dvou závodech vedl, ale nakonec jsem byl třetí,“ sdělil mi svoji zkušenost Tomáš Kyncl.

Na závěr taková perlička. Kdysi jsem objížděl s manželkou jeden pohár, kde se body počítaly z průměru výkonů tří nejlepších, což bylo sto bodů, zároveň bylo stanoveno maximum 150 bodů. Když byl běžec sám měl 100 bodů a když dva počítal se průměr z těch dvou.

Tak jsme vyjeli na závod na konec světa. Já tam svedl souboj s mě neznámou ženou. Manželka vyhrála a ve výsledcích byla v kategorii sama a tedy za 100 bodů. Hledal jsem ve výsledcích svoji soupeřku a zjistil, že měla příjemní nezakončené na á či ová a byla zařazena mezi muži. Tak jsem na to pořadatele upozornil a manželka po opravě výsledků skončila na 150 bodech.