Druhým závodem třídílného běžeckého poháru Clock Cup byl Běh Liščími doly v lesích u Vamberka. Úvodní jarní Běh na Vrbickou rozhlednu vyhráli David Bílek z Vrbice a Simona Müllerová z Rychnova nad Kněžnou. Ti byli nejlepší i v Liščích dolech.

Pořadatelům se podařilo sympatickou Simonu (na foto) vyhlásit jako nejlepší veteránku, ale ta je ihned na omyl upozornila a pořadatelé dodatečně ocenili tedy skutečně i třetí veteránku. Simona byla nejlepší ženou osmikilometrového lesního závodu závodu za 36:17. Druhá byla nejlepší veteránka (na foto na druhém místě, třetí Pavlína Janespalová – 40:15) Leona Hozáková z Chocně – 37:49. Nejlepší ženský čas drží z roku 2020 Renča Hájková – 36:02.

I průběh samotného závodu, 7. ročník, byl zajímavý. Po 1,5 kilometru běhu totiž neznámý kazisvět otočil o devadesát stupňů šipku. David Bílek, drží časem 28:32 minuty traťák, to proběhl dobře a šipka ho nespletla – letos 29:33. Ale už v té době měl značný náskok, takže vytrvalci za ním ho neviděli. Za ním běžel na Vrbici druhý, ale vzhledem k systému bodování, vedoucí závodník poháru, Tomáš Kyncl z Holic. Ten zde vloni vyhrál čtyřicátníky a letos padesátníky. Tomáš to vzal dle značení, ale na další křižovatce si uvědomil, že neběží správně, samo s sebou strhl zbytek startovního pole, a instinktivně odbočil ve správném směru a napojil se tak na trať závodu, ale uběhnutou vzdálenost měl delší – 31:13. Celkově třetí byl další mladík Radek Dvořáček z Doudleb nad Orlicí za 31:25.

Čtyřicátníky vyhrál za 32:58 David Hakkel. Druhý v této kategorii byl známý Miloš Kratochvíl z Pardubic za 34:15 a třetí Václav Modrý z týmu Hasiči Račice nad Trotinou na Hradecku za 34:31. Kategorii nad 60 let vyhrál Jiří Turek z Chaloupek za 36:22.

„Všem se omlouváme. Moc nás to mrzí a jsme poučeni pro příště. Učiníme opatření, aby se tato situace nezopakovala,“ uvedli před vyhlášením pořadatelé.

Závěrečný závod Clock Cupu se uskuteční v neděli 10. listopadu jako Drsný běh okolo hradu Potštejn a vzhledem k systému bodování, kde se zohledňuje i počet účastníků v kategorii a třeba i traťový rekord v kategorii, nemá nikdo nic jisté a na absolutní prvenství a odměnu 3.500 korun je x kandidátů. Oceněno však bude šest nejlepších, hodnocení je společné pro muže a ženy.

Souběžně s tímto kláním se uskutečnil závod Velké ceny východních Čech v bězích v Červeném Kostelci, kde se pořadatelům povedlo faux pas. Na závod pozvali olympijského vítěze Lukáše Pollerta, ale před závodem mu pozvání zrušili, asi pro jeho názory. Za toto pořadatele odsoudil i bývalý politik Miroslav Kalousek či Michal Hašek.

Co se týče sportovní stránky tak podle očekávání vyhrál vedoucí muž soutěže Kamil Krunka, ale favoritka závodu žen a vedoucí žena Velké ceny Taťána Metelková doběhla mezi ženami až jako 12. Prý jako jediná na trati zabloudila.

Dalším pokračováním Velké ceny bude mimo jiné už v sobotu 28. září Dubinský kros v Pardubicích, muži 9 km a ženy 6 km.