Osmnáctý ročník Kolínské desítky měl stejné vítěze jako před dvěma roky. Milana Janouška, borce s osobákem 31:14 a držitele bronzu z Běchovic, z pořádajícího Sokola Kolín a jičínskou závoďačku Gabrielu Veigertovou, která dorazila ze Sobotky. Traťové rekordy na rovinaté trati se smíšeným povrchem zde v roce 2011 vytvořili Vít Pavlišta – 31:28 a tehdy reprezentantka v běhu do vrchu Monika Preibischová – 35:26.

Na startu jeden vytrvalec pravil, že vítězové jsou jasní a měl pravdu. Ale zajímavé souboje o bednu probíhaly v dokonce devíti vypsaných a finančně oceňovaných věkových kategoriích. Milan vyhrál ve stylu start cíl v čase 34:02, tedy podobný výkon jako zde před rokem zapsal vítězný Drahomír Randa ze Stěžer, který letos startoval jinde, ale na jaře zde vyhrál i půlku. Před dvěma lety však Milan v sólo běhu dal 31:35.

Letošní zajímavostí bylo, že v první pětce byli dokonce tři čtyřicátníci, takže známí veteráni jako Honza Herda z Nymburka či Jan Havelka z Maratonstavu byli mimo bednu.

Druhý proběhl cílem veterán Lukáš Kužel za 35:20 a třetí další zkušený borec Michal Kubiček, vítěz nedávného Jiváckého osadního krosu, z Mnichova Hradiště.

Gabriela je pravidelnou sběratelkou medailí z domácích šampionátů, před dvěma roky zde dala dokonce 35:45. Tehdy byla stříbrnou ženou v domácím šampionátu v půlmaratonu za 76:40. Po tomto úspěchu nastoupila i na zdejší proslulý Půlmaraton KVOK a překonala traťový rekord, který držela keňská závodnice (79:10).

„V sobotu jsme měli doma akci, tak jsem nikde nebyla a dneska se těším na tento závod. V Kolíně pořádat závody umějí, trať se mi líbí a určitě si pěkně zazávodím.“ Gabriela vyhrála rovněž bezkonkurenčně za 38:49 a byla celkově na šestém místě. Další trojice žen za ní doběhla v půlminutě.

Loňska vítězka a nyní novomanžela Iva Římalová z Kolína , před rokem Kroužilová, byla letos celkově třetí za 44:31 a opět vyhrála kategorii 45 – 54 let, ale to měla v nohou sobotní padesátku. Dokázala porazit i bývalou reprezentantku v běhu do vrchu Helenu Poborskou. Proč tak Iva maká? Iva vloni splnila kvalifikační limit na Spartathlon a na podzim ji v Řecku čeká závod na 230 kilometrů. Její manžel navíc vyhrál závod na pět kilometrů. Celkově druhá byla další Kolíňačka Michaela Gyorgyová za 44:1 6, vítězka do 35 let.

Zmínit musím i vítězku nejstarší kategorie nad 55 let, také domácí, Romanu Hartmanovou – 49:09. Paní bych tipoval maximálně čtyřicet let. Že to není vždy loženka se přesvědčil další domácí borec a pravidelný vítěz šedesátníků v Kolíně Pavel Prchal. Na trati se zranil a dotrpěl to za 84:05, ale přesto mu to dalo třetí místo v kategorii. Vyhrál ji jiný Kolíňák Vladimír Zeman za 53:51. Ve vypsané kategorii nad 70 byl nejlepší Miloš Potužák z Bakova na Jizerou za 52:21.

Letos se podruhé běžel se společným startem s desítkou i závod na 5 km a vyhrál prvenství obhájil domácí Martin Římal za 19:48 (na foto s Martinem Vraným a třetím Petrem Konývkou), vloni 20:26, takže traťák a Barbora Janůrková za 25:40. Vloni Adélka Semerádová z Čáslavi, která v roce 2022 byla druhá na desítce a letos vyhrála půlmaraton, dala 21:26.

Tradičně musím pochválit pořadatelský tým pod vedením Václava Milera. V devět zahájili prezentaci, v deset se vyběhlo, mezitím proběhly od 9:30 závody pro děti. V 11:30 proběhl cílem poslední závodník, měřeno bylo ručně. A po 12 hodině, po vyhlášení výsledků a vylosování tomboly, se mohlo jeti domů. A to každý dostal navíc v cíli chutný teplé párečky, byla i medaile závodu.

Kolínská desítka byla nejlepší pozvánkou na další akcičku, kterou Vašek Miler připravuje na druhou říjnovou neděli, tedy 13. října. Rovinatý Drozdův lesní běh je jeden z nejstarších domácích závodů, letos 98. ročník, a má délku 4,2 kilometru, start je v 10:30 hod. Samo před hlavním závodem budou i běhy pro děti.