Švadrona hasičů v pevném šiku u historických stříkaček vzdala hold pelotonu běžců, když vyrazil od obecního rybníka v Kytíně vzhůru do kopců. Brdský půlmaraton, třetí díl letošního Trail Running Cupu, přesunul termín do ještě žhavé předposlední prázdninové soboty.

Startovalo se však už v 10 ráno. Na prosluněných mýtinách lehce pofukovalo, lesní stezky poskytly milosrdný stín. Několik pasáží přineslo i překonávání napadaných větví, náročnou prověrkou byly dva kopce u Knížecích studánek a před cílovým padákem, převýšení napo-čítalo celkem 419 metrů. A v cíli čekal program Kytínského kulturního léta s hasičskými slavnostmi a hudebním festivalem. Pětatřicetistupňová horúčava udeřila až po poledni… Požární nádrž nabídla osvěžení. Zkrátka zážitkový běh!

Jan Majer si dojel pro vítězství (1:32:01) z Plzně. „Moc pěkný závod, v lese byl ještě docela chládek,“ říkal 51letý lyžař laufařského eD-system teamu s úspěšnými účastmi na Marci-alonze nebo Birkenbeinerren­netu. „Drželi jsme se dlouho spolu (s Daliborem Šťastným) a Italem (třetí Gabriele Frascona). Já jsem ještě zabral v posledním kopci a to rozhodlo,“ pop-isoval svůj premiérový triumf v Trail Running Cupu. Prvního soupeře za sebou nechal v cíli 21 vteřin, druhého 1:50.

Na páté místo dosáhl Rafael Onzi z Brazílie, běželi tu borci ze tří kontinentů! Do desítky se vešel i Adam Pražák, bývalý atlet, nyní jeden z tvůrců nekonečného televizního seriálu Ulice. „Musel jsem si vzít camel bag, žena mi hlásila nebezpečí veder a jinak by mě nepustila,“ ukazoval v cíli. Poprvé na půlmaratonské distanci obstál třeba 18letý Bedřich Břicháček (1:46:25). A poslední opět nebyl 79letý superveterán Petr Boušek (2:42:32).

Mezi ženami byla nejlepší (1:59:40) Markéta Krejzlová, 26letá pražská fyzioterapeutka z Body solution clinic a hlavně elitní kickoboxerka. Předloňská mistryně Evropy nejprestižnější federace WAKO a loni stříbrná na světových hrách bojových sportů v Rijádu! Rány ale na trati nerozdávala, aby setřásla soupeřky. Na Brdy vyrazila s přítelem. „Běželo se mi hezky, kopečky byly náročný, ale z kopce to šlo, to mi jde líp. V cíli jsem byla z vítězství překvapená, nešla jsem úplně na krev,“ vyprávěla s úsměvem.

„Běhání mám taky ráda, zařazuju ho jako kondiční přípravu, zvládám až 40–50 km týdně a jednou bych chtěla dát i nějaké ultra. Ale v závodní sezoně nemůžu tak velké objemy, ty delší tratě jdou s mým tréninkem trošku proti sobě,“ vysvětlila.

Stupně vítězů byly natěsno. Druhá skončila jen 26 vteřin za ní Markéta Páralová a třetí Dan-iela Mayerová (-37). Tradiční zápis a vítězství v 55+ učinila nezdolná kladenská vytrvalkyně Hana Breburdová (2:26:50), jen dva dny po absolvovaném maratonu v Krči. „Asi to nebyla ideální příprava, ale běželo se mi dobře,“ hodnotila v cíli. Doprovodnou devítku po části trati vyhráli Jan Stibor (35:57) a Jitka Urbanová (48:33). Děti čekal překážkový terénní běh v epicentru závodu. Trail Running Cup pokračuje Česko-německým (podzimním) maratonem v zádumčivé krajině Českého lesa u Nemanic 12. října.

Kompletní výsledky najdete zde: https://tech.orgsu.com/Site/SG/3