Tradičně kvalitní vytrvalci si to rozdali o prvenství v šestém ročníku Měřínského krosu. Měřín je městečko na Vysočině mezi Jihlavou a Brnem u sjezdu z D1.

Předloni vyhrál jeden z nejlepších vytrvalců Vysočiny Jakub Exner z Jihlavy, vloni byl zraněn. Zapsal v v historii závodu i nejlepší čas 50:21. Vloni závod ovládl borec z kategorie do 19 let Adam Jirků, jeho trenérem je dříve také výborný běžec Petr Hubáček z Nového Města na Moravě. Vítězný čas měl tehdy hodnotu hodnotu 51:59 minuty, ale bylo to díky teplu náročnější než před rokem. Druhý byl tehdy za 55:35 Marek Páral ze Žďáru nad Sázavou. Tento vytrvalec dokázal na jaře vyhrát náročný půlmaraton Běh kolem Holého vrchu v nedalekém Jívoví.

Pořadatelé lákají na závod jako na opravdový kros a tomu odpovídá i jejich sloganem: „Ať jsou Tvé motivace jakékoliv. Ochutnej Vysočinu. Zkus si Dědkovskou ! Mákni si !“ A to zcela odráží skutečnost. Závod má délku cca 13 km a převýšení přes 200 metrů, součet stoupání je 250 metrů, ta padesátka se nasčítá v poslední čtvrtině. Asi každý nemá vždy v tropickém vedru chuť na takovou gajdu, tak letos se poprvé uskutečnil běh jen na osm kilometrů, kde se nezdolávala Dědková.

Po zahřívacím kilometříku v městečku Měřín závod pokračoval kilometřík polem. Pak se na chvilku přešlo na klasické lesní cestičky, ale stoupání na vrchol Dědkovské hory (694 mnm) bylo vedeno dost náročným terénem, místy cestičky s trávou vysokou cca 1,5 metru, a i seběh z vrcholu stál za to. V koncovce stoupání se běželo po žluté turistické, na necelých dvou kilometrech se tam udělalo 160 výškových metrů, a dolů po zelené. Takže první půlka Měřínského krosu furt do kopce, třetí čtvrtina z kopce a koncovka je taková střídavka nahoru a dolu a doběh po obci je doslova nekonečný a také jsou v něm polní úseky.

„Bylo to moc fajn. Hrozně mě baví trasa. Kombinace pole, lesní cesty a silnice je naprosto boží. Navíc prvních pět kilometrů do kopce a zbytek v podstatně sbíháš dolů. Super organizace, hezký prostor startu a cíle. Letos vyšlo i lepší počasí než bylo před rokem,“ řekl mi po závodě vítězný Marek Páral – 52:33 minuty, který byl i první na vrcholu hory za 27:29. Jakub Exner (na foto), v cíli druhý za 52:34, na něj tam ztrácel na vrcholu cca deset sekund. „Marka jsem po zdolání vrcholu doběhl, ale finiš jsem tentokrát nějak nehrotil. Věděl jsem, že každý máme prvenství ve své kategorii jisté a já měl navíc dva závody během čtyř dnů, tak holt uspělo dravé mládí.“ Třetí byl Zdeněk Ryšavý z Okříšek za 54:26.

Vloni soutěž žen vyhrála Lucie Sárová z Nového Města na Moravě. Tato borka v prvním desetiletí tohoto století získala medaile i na domácích atletických šampionátech. V roce 2007 mimo jiné vyhrála pětku za 17:26 na dráhovém mistráku do 22 let. A byl z toho i nejlepší ženský výkon v histrorii závodu – 61:11 a celkově 10. místo. Letos ji však překonala borka z Příšek Lucie Šarounová, která zde běžela poprvé – celkově šestá za 59:05. „Jsem spíše pejskařka, ale občas na nějaký závod zajedu. Měřínský kros je pěkný, ale úseky vedené přes pole byly náročné.“

V kategorii Měříňáků byli nejlepší Jan Pól za 63:13, celkově na 14. místě, a Jaroslava Vostalová za 74:15. Titul největšího bojovníka získal domácí Milan Krejčí, který s náročnou tratí bojoval 2:16 hodiny.

V nově zavedené osmičce byli nejlepší Miloš Marek z Pelhřimova za 36:56 a Barbora Šimonová ze Sněžného za 51:16.