S pátečním podvečerem skončil i nejznámější český atletický mítink – Zlatá tretra v Ostravě. Letošní jedenapadesátý ročník lákal nejen na fenomenálního atleta Bolta, ale i na spoustu českých atletů, kteří se představili doma…

Samotný hlavní program začínal v 18:15. To už ale měli čeští fanoušci dobrou náladu, ženský oštěp v podprogramu hlavního programu totiž vyhrála v nejlepším výkonu sezony domácí Bára Špotáková. Hodnota 67,78 metrů je zároveň rekordem mítinku a vítězka porazila i svoji tradiční rivalku Marii Abakumovou z Ruska. „Další metry přijdou na dalších závodech,“ řekla po závodě Bára.

Pozici oštěpařské velmoci potvrdil během hlavního programu Vítězslav Veselý, který jako jediný přehodil 85 metrů a zvítězil (85,67). Letos zůstává Vítek neporažený.

Hranice deseti vteřin nepadla

Nesporným vrcholem mítinku byl ale někdo jiný – pošesté se zúčastnil Usain Bolt a pošesté vyhrál. Trojnásobný vítěz olympiády, který překonává olympijské limity jako na běžícím pásu, doběhl v čase 10,04. Před závodem však hovořil o čase 8,70 a tak byl pochopitelně zklamaný. Dle vlastních slov jej mrzelo, že milovaným českým fanouškům nepředvedl lepší výkon.

Ačkoliv bylo letos počasí teplejší než v loňských ročnících, závodníky trápil vítr, Bolta navíc jistě ovlivnil první start, kdy vyletěl z bloků předčasně Simon Magakweh z Jižní Afriky. Při opakovaném startu měl Bolt startovní reakci nejpomalejší. V cíli však výmluvy na vítr a opakovaný start rázně odmítl. Sympaťák. Možná i proto jen čeští diváci tak milují a odměnili ho bouřlivým potleskem.

Rychlý holky nezklamaly

České publikum se samozřejmě těšilo také na domácí závodníky, kterých bylo mezi běžci opravdu hodně. Největší radost jim udělala vynikající Zuzana Hejnová z tréninkové skupiny Rychlý holky. V běhu na 400 metrů překážek totiž skončila druhá v čase 55,28, čímž si zajistila účast na olympiádě v Londýně. Nestačila jen na Bulharku Vaniu Stambolovou. V cíli uvedla, že její čas ovlivnil protivítr, od šesté překážky musela přidávat krok mezi překážkami a to na této trati znamená citelnou ztrátu. Páté místo zaběhla tréninková parťačka Zuzany Hejnové, také Zuzana Bergrová. Z času 56,10 chce „Bergří“ srazit ještě tak vteřinu.

S napětím se očekával start další „rychlý holky“, domácí Denisy Rosolové, která první atletické vavříny získávala v dresu Vítkovic a letos obhajovala vítězství. Běžela na trati 400 metrů a až v závěru získala páté místo v čase 52,10. V cíli další ze svěřenkyň Martiny Blažkové přiznala, že ideální forma ještě v žádném případě není, mírně šokovala slovy, že klidně mohla běžet ještě 50 metrů v závodním tempu. Dle očekávání vyhrála Sanya Richards-Rossová, ani ona ale neběžela pod padesát.

Bojovný výkon předvedla Lenka Masná, do cílové rovinky závodu na 800 metrů vbíhala na výborném třetím místě, bohužel jí pak došly síly a cílem proběhla na osmé pozici, desátá byla Dana Šatrová. Časy závodnic však nejsou vůbec špatné – 2:02:22 a 2:05:40.

Na čele o pár vteřin dříve vyhrála souboj hvězd Pamela Jelimová, která dvě stě metrů před cílem utekla Caster Semenyové. Rekord mítinku, který drží nynější trenérka Semenyové, Marie Mutolaová, však odolal.

Osmé místo zaběhla také Katka Čechová na dvoustovce, zatáčku však rozběhla lépe. Vynikající závod zde dnes zaběhla vítězka Veronica Campbell-Brownová. Sedm setin sekundy chybělo k překonání světového rekordu.

Pavel Maslák a Jakub Holuša pátí

S velkým očekáváním byl sledován závod na 200 metrů, kde na startu nechyběl Pavel Maslák. Ten má letos vynikající formu a nedávno překonal český rekord na 400 metrů. Dnes doběhl na pátém místě v čase 20,85, podle očekávání zvítězil hvězdný Wallace Spearmon.

Dalším českým želízkem v ohni byl Jakub Holuša na půlce. Při neúčasti rekordmana Davida Rudishy byl mnohými odborníky pasován do role černého koně závodu a držel se za Polákem Adamem Kszczotem. Po odstoupení vodiče se dostal na druhé místo, v závěru mu ale nečekaně došly síly a doběhl na pátém místě v čase 1:46,63. Na první místo ztratil vteřinu a třiasedmdesát setin. Jakub v cíli přiznal, že rozeběhl moc rychle pětistovku, protože se snažil o čas po 1:45. Ocenil rovněž skvělé povzbuzování diváků.

Na mužské čtvrtce zvítězil letošní lídr tabulek LaShawn Merritt, s časem 45,13 jasně dominoval. Po splnění limitu na ME na trati 400 metrů překážek přidal šesté místo na hladké čtvrtce Josef Prorok (46,97).

Na překážkách vyhrál Američan Dexter Faulk. Druhý byl Jeff Porter a jen pár minut po něm se z vítězství na této trati radovala jeho manželka Tiffany. Ta se s časem 12,65 stala kuriózně již čtvrtou ženou, která zde tento čas zaběhla. Jedná se také o rekord mítinku.

Milan Kocourek v osobním maximu

V závodě na tři kilometry se pozornost soustředila na pokus o pokoření světového juniorského rekordu. Nevyšlo to, mladý Keňan Isaiah Koech zvítězil v čase 7:37,14. Nepadl tedy ani rekord mítinku.

Zde se představil také vynikající český vytrvalec Milan Kocourek. Doběhl na patnáctém místě v osobním maximu 8:07,32. Pro BezvaBĚH však uvedl, že s výkonem moc spokojený není, nicméně věří, že „zase bude líp“.

Rekord mítinku překonala také štafeta All Stars skládající se z Jeffa Portera, Kima Collinse, Darvise Pattona a Wallace Spearmona. Časem 38,59 překonali rekordní čas kubánské štafety z roku 1985. Letošní maximum zde zaběhly štafety Kanady, Polska i Česka. Kvarteto Veleba, Maslák, V. Šulc a Zich běželo za 39,41. Rekord mítinku překonal i Francouz Renaud Lavillenie, který skočil v tyčce 590 cm.

Pokud jste nestihli televizní přenos, nezoufejte, repríza je zítra, tedy v sobotu, v 8:50 na ČT4 Sport nebo na webu České televize


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.