Volkswagen Maraton Praha má už ve světě takové jméno, že koordinátorka elitních atletů Jana Moberly musí spoustu rychlých závodníků odmítat. Kdysi úspěšná závodnice na středních tratích však nezapomíná ani na další závody ze seriálu Runczech.com. I sem shání elitní závodníky, jak prozradila v rozhovoru pro BezvaBĚH.

Letošní rok je olympijský. Bylo jednodušší sehnat proto elitní běžce?

„Pražský maraton má už takové jméno, že opravdu nemám problém sehnat elitní běžce. Spíše řeším trochu opačný problém. Běžců na úrovni 2:08 až 2:10 je v současné době veliké množství, takže mám velký problém, koho z nich vybrat.

A zejména díky olympijským hrám byl obrovský přetlak hlavně mezi evropskými běžci se dostat na naší elitní startovní listinu. Byť jejich časy se pohybují mezi 2:15 a 2:20, olympiáda je pro ně velký sen. Přetlak v olympijském roce je vždy výrazně větší.“

Na půlmaratonu se i při neúčasti největšího favorita podařilo překonat traťový rekord. Lze čekat podobný výsledek i při maratonu?

„Tady se zatím nikdo z favoritů neomluvil, máme je všechny tady. Praha je specifická v tom, že se tu často urodí nečekaná hvězda. Philemon má jedničku proto, že je prvním, kdo prolomil hodinovou hranici na půlmaratonu, ale pro něj je to velká neznámá, on může být obrovské překvapení, ale je to jeho první maraton a dá se těžko říct, co dokáže zaběhnout.“

Na startu bude kompletní česká mužská špička v mužích, konkurence v ženách je slabší. Snažila jste se pro start přemluvit třeba Ivanu Sekyrovou?

„Nezkoušela. Byla jsem s Ivanou Sekyrovou domluvená, že když se jí nepodaří první start, tak měla v záloze Prahu. Já sama jako bývalá běžkyně souhlasím, že když už má limit, byl by téměř nesmysl běžet znova maraton. Nyní se cíleně připravuje na olympijské hry. Ale předběžně mohu přislíbit, že jí uvidíme na startu půlmaratonu v Českých Budějovicích, kde si bude chtít otestovat rychlost před olympiádou.“

Jasnou favoritkou závodu žen je Petra Pastorová. Na tiskové konferenci ale chybí, byla pozvaná nebo její účast zde nebyla v plánu?

„Nebylo to v plánu. Pozvat tři, čtyři běžce na tiskovou konferenci je již na hraně. Mívali jsme tu i osm běžců, ale pak je zájem ze strany médií moc dlouhý a snažíme se spíše o rozmanitost. Věříme, že Petra poběží v neděli dobře a bude pozvána příště.“

Chystáte elitní startovní pole i na další závody seriálu Runczech.com, které jsou přeci jen o něco menší než maraton?

„Na všech šest akcí připravujeme elitní startovní pole. Vždy se snažím doplnit světovou a evropskou špičku českými běžci a jsem moc ráda, že se při maratonu objevil tak velký zájem. Dokonce jsem musela eliminovat české muže. Zájem o to být na elitní startovní listině byl zhruba dvojnásobný. Nemůžeme elitní startovní pole rozšiřovat na padesát běžců. Svoji účast si závodníci museli skutečně vybojovat. Praha začíná být natolik zajímavá, že mezi muži je trochu boj, kdo se tam dostane. Ale kdo by pozván na maraton, nemůže si být jistý, že má místo v elitě i na ostatní závody. Maraton je specifický a na dalších závodech uvidíme určitě i jiné české závodníky než v neděli.“


Vyhraje Limo?

A jaké závodníky tedy v neděli na trati uvidíme? Kromě „Pražana“ Philemona Kimeli Lima, který bude debutovat na maratonské trati, se můžeme těšit hlavně na Deressu Chimsu z Etiopie. Ten letos v lednu zaběhl v Dubaji čas 2:05:42. Běhat chtěl od mládí a tvrdě dřel, aby se dostal na nejvyšší úroveň. Občas závodí pod jménem Edae, jenž nosil jeho dědeček.

Na čele jistě bude početná ekipa keňských závodníků. Nicholas Kipkorir Chelimo se specializuje na silniční běhy, trénoval pod vedením Paula Tergata, nyní žije a trénuje v Itenu, často se připravuje i v Ngongu se světovým maratónským rekordmanem Patrickem Makauem.

Stephen Kipkoech Kibiwott vyhrál pražský půlmaratón v roce 2006, letos v Dubaji běžel královskou distanci za 2:08:11. Dalšími dvěma běžci jsou tréninkoví parťáci Francis Kipkoech Bowen a Daniel Kiprop Limo. Oba již běželi v ČR, shodně v Ostravě, Bowen v roce 2004 na desítce při Zlaté tretře, Limo o tři roky později na hodinovce.

Další Keňan Stephen Tum debutoval na maratonské trati letos v Makaréši. Hned zvítězil s časem 2:08:51. Naopak Etiopan Yared Dagnaw Sharew běhá na špičkové úrovni už šest let a osobní rekord z maratonu 2:08:13 zaběhl v Eidhovenu 2010.

V Praze chce běžet pod 2:08 i Etiopan Lema Feyisa, který má osobní rekord 2:09:54 z Cannes 2011. Pod 2:10 má osobní rekord i Keňan Cyrus Gichobi Njui (2:09:10), který žije a trénuje v Japonsku pod vedením trenéra Ryoiji Tarase na Univerzitě Meijo.

O splnění limitu na své čtvrté olympijské hry se bude snažit Australan Lee Troop vážící pouze 53 kilo. Ten nejprve v roce 1999 zlomil letitý národní rekord Rona Clarka na 5 000 metrů a o rok později startoval na své první olympiádě v Sydney. Po zranění byl 66. V Aténách v roce 2004 dokončil na 28. místě a v Pekingu byl 60. Dostane se na olympiádu i letos? Limit je 2:12:00 a sám Troop je prý motivován stejně jako v minulosti jej zlomit.

Češi o letenku do Londýna

Česká elita, to jsou Jan Kreisinger, Petr Pechek a Robert Krupička. A po létech dobrá zpráva – nejen v ženách, ale i v mužích máme běžce, kteří jsou schopni dostat se na olympiádu.

Kreisinger bude na maratonu debutovat a rád by jej zaběhl rovnou pod 2:16:30 a druhý běžel v Londýně pod pěti kruhy. Žije a trénuje ve „vysokohorském“ prostředí Lipna. Zdá se, že s trenérem Róberem Štefkem vsadili na správnou kartu, protože předpověď hlásí na neděli ideální maratonské teploty (kolem 15 °C).

Druhým adeptem na limit i na titul je Petr Pechek. Obhajuje titul, ale skvěle běhá také do vrchu, loni byl 23. na Mistrovství světa v Albánii, rovněž loni získal stříbro na Mistrovství světa v trailovém běhu na Havaji. První pokus v zmoklém a větrném Utrechtu před měsícem nevyšel, ale podle porovnání s jinými běžci z tohoto závodu by měl v ideálním případě limit pokořit.

Třetím, kdo veřejně deklaruje pokus o limit, je Robert Krupička, v minulosti velmi úspěšný vrchař. Ani jemu se nepovedl první letošní maratonský pokus, který absolvoval v Curychu. Tehdy prý „zatuhnul“, ale dle našich informací by to v neděli mělo být o dost lepší. Připravuje se pod vedením známého maratonce Pavla Nováka.

Za trojicí favoritů se chce co nejdéle udržet mistr ČR v půlmaratonu Vít Pavlišta, rovněž debutant na maratonské trati. Roli pacemakera bude plnit mladý Jakub Bajza, stejně jako Kreisinger člen AK Kroměříž.

Lydia je jedničkou

V ženách není o hlavní favoritce pochyb. Je jí Lydia Cheromei. Bude obhajovat vítězství a její letošní čas z Dubaje (2:21:30) napovídá, že by nemusel odolat ani loňský traťový rekord, který má hodnotu 2:22:34.

Konkurencí by mohly být její krajanky Agnes Jepkemboi Kiprop a Flomena Chepchirchir. První jmenovaná má stejného kouče jako favoritka, Gabriela Nicolu a je ve skvělé formě. Flomena pak zaběhla několik slibných výsledků loni. Za zmínku stojí její váha, která je pouhých 43 kilo.

Z letošního roku má osobní maratonský rekord 2:30:12 také Etiopanka Miskir Mekonnnin, žijící s maželem v New Yorku. Zde také čeká na udělení občanství. K favoritkám bude jistě patřit i Ruska Silvia Skvortsova. Její maratonské maximum 2:26:24 je sice z roku 2009, nicméně stále je velmi rychlá. Nahoru se po mateřské pauze a zranění dere také Salem Souad Ait z Alžírska.

Petra Pastorová: Jasný titul?

A Češky? Největší favoritkou je Petra Pastorová, která trénuje pod vedením trojnásobné české rekordmanky Aleny Peterkové. Do Prahy přijede ze soustředění v Tatrách, snad se bude dařit. Titul asi získá, ale při odhadování cílového času se běžečtí odborníci nemohou shodnout.

O titul by mohla bojovat i Radka Churáňová, která jej bude již podruhé obhajovat. Stejně jako Petra má děti, akorát o jedno méně – dvě. Limit na olympiádu považuje za tvrdý, nebude se tedy snažit jej zdolat. Kromě vytrvalostního běhu ráda jezdí na kole a za Lokomotivu Trutnov závodí ve druhé lize. Její maratonský rekord 2:45:29 je z roku 2004.

Dokonce jedenáct let starý rekord (2:44:58 z Košic) má Ivana Martincová, která může určitě myslet minimálně na medaili. Běhá již od třinácti let a zvládla více než padesátku maratonů, vyhrála mimo jiné v Košicích nebo v San José na Kostarice.

Hlavní favority a favoritky tedy znáte. Jak se zdá, Jana Moberly odvedla kvalitní práci a pozvala takové borce, kteří mají zrovna formu a ženy, které jsou rovněž dostatečně rychlé. Kteří z nich budou ti nejrychlejší se dozvíme v neděli krátce po jedenácté hodině. A o pár minut později dostaneme odpověď i na otázku, jestli se do Londýna podívají i čeští běžci.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.