Kdo z nás si po ránu s nadšením nevychutná ranní kávičku či zelený čaj. Každý den lidstvo vypije 1,6 miliardy šálků kávy. Neuvěřitelné že?
Je vědecky dokázáno, že jeden až dva šálky kávy denně jsou zdraví prospěšné. Obecně je tělu neškodná konzumace tří šálků kávy denně. Nicméně, musíme vzít v potaz, že kofein odvodňuje, tudíž se při jeho pravidelné konzumaci doporučuje pít zvýšené množství vody.
A co vlastně ten kofein je, co nám způsobuje, jaké má prospěšné účinky pro naše tělo a na náš výkon? Jaké jsou naopak jeho stinné stránky, jak nám může jeho předávkování uškodit?
Nejprve uvedu pozitivní účinky léčivé dávky, která se pohybuje kolem 100 mg kofeinu/den:
• Urychluje metabolismus mastných kyselin, tudíž podporuje spalování tuku. Mnohým lidem tedy pomáhá při hubnutí, a to zejména zelená káva. (Někteří jedinci dokonce tvrdí, že po šálku kávy mají menší hlad.)
• Povzbuzuje mozkovou činnost – zvyšuje vnímání, paměť, logicky úsudek, koncentraci a ostražitost (která se také hodí při orientačním nebo překážkovém běhu.)
• Urychluje krevní oběh
• Podporuje vytrvalostní schopnosti, neboť způsobuje mobilizaci tukových zásob (tzn., že pracujicí sval využije tuku jako zdroje energie, tím pádem se odsouvá vyčerpání glykogenových zásob a tělo může déle pracovat bez vyčerpání)
• Jeho vstřebávání probíhá rychle, podporuje činnost střev, jeho maximální koncentraci v krvi lze pozorovat zhruba 1 hodinu po jeho požití
• Obsahuje antioxidativní látky, působí tedy protizánětlivě (některé studie dokonce tvrdí, že má pozitivní účinky proti cukrovce, artritidě, některým typům rakoviny či Parkinsonovi.)
• Podporuje činnost jater.
• U některých jedinců a ras byly pozorovány zvýšené hladiny estrogenu po jeho pravidelné konzumaci.
• Napomahá regeneraci
• Při konzumaci kávy se vyplavují do těla hormony štěstí – endorfiny, tudíž jsme veselejší, šťastnější, méně ve stresu a také lépe snášíme bolest při náročnějším závodě.
Negativní a vedlejší účinky předávkování a toxické dávky kofeinu, která přesahuje zpravidla 500 mg/den:
• Zvyšuje srdeční činnost a krevní tlak (může dokonce zvyšovat riziko infarktu myokardu či ischemické choroby srdeční)
• Způsobuje neklid, nervozitu a třes
• Nespavost
• Snadno se na něj vytváří závislost (zejména při konzumaci 5 a více šálků kávy denně)
• Nervosvalová podrážděnost
• Při krátkodobých anaerobních či sprinterských aktivitách kofein může tělu uškodit, zejména díky zvýšenému nároku na srdeční aktivitu.
Na světě existuje mnoho druhů kávy a některé jsou zdraví prospěšnější, některé škodlivější. Nicméně mohu doporučit vyzkoušet zelenou, která obsahuje více minerálních a zdraví prospěšných látek, jako např. draslík, hořčík, kyselinu chlorogenovou či kyselinu kávovou.
Tento lahodný nápoj pije lidstvo již 1000 let, tak proč v tradici nepokračovat? Nechceme být závisláci, ale pravdou často bývá, že:
„Bez mé ranní kávy jsem jako vyschlý kus pečené kozy.“ – Johann Sebastian Bach.