Motivace. Abych pravdu řekl, pro mě bylo v průběhu celé mé sportovní kariéry toto slovo vždy nesmírně cizím. Nikdy jsem se na nic motivovat nemusel, limitovaly mě vždy jiné faktory a události v mém životě než je nedostatek motivace. Za dosažení lepších výsledků jsem i teď schopen se strhat.

Proto jsem ve svých trenérských začátcích nemohl pochopit, že někteří moji svěřenci s tím prostě mají problém. Připadalo mi to jako urážka běhání a byl jsem obvykle dost mrzutý, když se to u někoho projevilo třeba tím, že prostě nejel na závody nebo pro něho byla účast na tréninku, spíš společenskou událostí.

Měl jsem ovšem ve skupině i tahouny, kteří všechny ostatní strhli a donutili je makat. To byli borci s nejvyššími ambicemi. Vítězné typy, které chtěli dosáhnout co nejvíc. Minimálně na reprezentační dres. Když si nominaci do sportovní reprezentace republiky vybojovali, tak si toho taky patřičně vážili. A také tam prodali vše, na co měli a někteří i víc.

Současná doba nabízí obrovské množství různého jiného typu seberealizace. Proto má nynější generace vytrvalců trochu potíže s psychickou odolností a někteří ani nemají chuť obětovat pro přípravu vše, co je třeba.

Možná patříte k běžcům, kteří s tím stejně jako já nemají problém, ale přesto by bylo dobré aspoň si trochu připomenout to, co by vám ještě víc prospělo ve vaší vlastní motivaci.

Co pomůže nejvíce?

Je důležité si ještě ujasnit, jestli běháte třeba jen pro to, abyste shodili nějaká přebytečná kila, či pro zábavu, kdy se tím chcete jen nenásilně bavit nebo pro zlepšení své výkonnosti.

Ovšem ve všech případech je dobré rozhodnout se, které dny budete trénovat a to pak pravidelně dodržovat. Tím si vytvoříte postupně návyk a hlavně se pak běhání stane součástí vašeho životního stylu.

Potom jsou zde dvě další možnosti jak si zpříjemnit trénink. Buďto měnit trasy vašeho běhu a pokaždé se podívat jinam, případně se občas vracet na některé z těchto tratí a sledovat, co se tam všechno v průběhu ročního období mění nebo běhat pořád po stejné cestě, samozřejmě dle plánu různé vzdálenosti, případně úseky, a všechno si měřit.

Tím pak sami budete nuceni chtít pokaždé běžet rychleji a lépe než v předchozích dobách a budete motivování ke stále tvrdšímu a kvalitnějšímu tréninku.

To se pak samozřejmě projeví i na výkonnosti v závodech a pak následně i v další motivační nadstavbě, kdy se budete chtít zlepšovat tak, abyste postupně poráželi soupeře kolem sebe a pak i ty lepší a lepší…

K tomu je cesta dlouhá a ne každý bude mít dostatek talentu, vůle i píle a hlavně času a také zdraví se tam dostat.

Veďte si tréninkový deník

To je velmi dobrá podpora motivace. Máte přesně vše zaznamenané do nejmenších detailů a můžete si porovnávat, jak se vám daří posouvat v objemu naběhaných kilometrů nebo třeba v nejdelší uběhnuté vzdálenosti, případně i ve zlepšování časů na jednotlivých tréninkových tratích.

Odpočinek vás pozitivně naladí

Nejde jen pořád dřít a donekonečna honit kilometry. To by vaší motivaci moc neprospělo. Abyste se cítili dobře, poznali, že vám to běží, musí vaše tělo dostat možnost zotavit se. K tomu je dobré vkládat do tréninkového plánu odpočinkové a relaxační dny. Po nich se zase plni elánu síly a chuti pustíte do dalšího překonávání nástrah tréninku.

Společný trénink

Když už jste pořádně otrávení a do ničeho se vám nechce, chuť makat je na bodu mrazu a pokud je i tento bod zrovna venku, pak je dobré zkusit si sehnat nějakého parťáka, případně nějakou skupinu běžců a jít si zatrénovat občas s nimi.

Uvidíte, jaké to udělá divy s vaším přístupem i chutí dál dřít. Jen se z toho nesmí stát pravidelnost, protože byste se mohli tímto způsobem zase strhat. Na to pozor.

Postupný cíl

Najděte si nějaký postupný reálný cíl. Vyberte si nějaké závody, kde chcete zaběhnout dobrý výsledek a na to se upněte. Nebo například trať, kde si chcete posunout váš osobní rekord a k tomu směřujte i vaše tréninkové snažení.

A pak si po splnění svého cíle posuňte tuto metu dál a pokračujte opět ve stejném tréninkovém úsilí, abyste i tuto překážku zdolali. Kupte si hezké a účelné věci na běhání.

Budete se divit, jak vás taková jednoduchá věc, jako je nákup nového sportovního vybavení dobře naladí a pozvedne vaši tréninkovou morálku. Vyzkoušejte si to a uvidíte, že i tohle je cesta k udržení motivace.

Z běhání musíte mít radost

Určitě by dalo najít mnoho další rad a příkladů, ale ten nejpodstatnější motivační faktor je to, že běhání vás musí pořád bavit. Jakmile se z toho stane povinnost, kdy si bez chuti a nálady odškrtnete další splněný den v tréninkovém plánu, jste na nejhorší cestě do pekla.

Očekávaný nudný stereotyp denní zátěže vám otráví celý den dopředu a potom není naděje na zlepšování. Hlavně vám ale bude stále víc a víc chybět motivace k tomu, abyste se překonávali, až to může dopadnout tak, že na běhání úplně zanevřete.

Tak se nad tím zamyslete, vyberte si, co se vám hodí a vyběhněte vyčistit si hlavu a plíce někam ven do přírody.


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.