Po čtrnáctidenní pauze, kterou zapříčinil státní svátek, zažil brněnský běžecký seriál Triexpert Cup skvělý díl. Největší událostí se stal výkon slovenské vytrvalkyně Soni Vnenčákové. Nejenže jasně ovládla ženskou kategorii, ale její vynikající čas 35:44 pro ni znamenal skvělou zprávu. Pojistila si jím totiž start ve slovenském reprezentačním dresu na zářijovém mistrovství světa do vrchu v Bulharsku. „Na nominačních závodech jsem si řekla o nominaci na šampionát, účast jsem však potřebovala potvrdit časem pod 37 minut na desítce,“ líčila šťastná vítězka.

V Brně studuje, trénuje pod uznávaným koučem Jiřím Šmitákem a startuje za Moravskou Slavii. „Dosud byl můj osobák lehce nad osmatřicet minut. Teď jsem však dost trénovala. Skončila škola, tak jsem se na to vrhla,“ popsala celkově osmá Vnenčáková, která letos vyhrála třeba slovenský šampionát na pětikilometro­vé trati.

Skvělou úroveň středečního dráhového dílu podtrhli dva démoni populárního seriálu. Jiří Čípa a Jiří Petr jsou prostě někde jinde. Od začátku nasadili brutální tempo, kterému nikdo nemohl stačit. Do poloviny trati se pravidelně střídali na čele, poté převzal otěže Čípa. Petr se ho sice snažil držet, ale až do cíle mezi nimi zela několikametrová díra. Vítězný Čípa zaběhl parádní čas 31:33 minut, jeho pronásledovatel za ním zaostal o čtyři vteřiny. „Na Jirku jsem neměl, vlál jsem za ním jak na gumě. Snažil jsem se ho držet, ale nemám to závěrečné zrychlení,“ podotkl Petr.

Ještě jedno potvrzení skvělých výkonů při deštivém klání: jak Vnenčáková, tak Čípa by se dosaženými časy zařadili na třetí místo českých tabulek této sezony. Tak kvalitní závod se na modrém mondu stadionu Pod Palackého vrchem odehrál.

A to se ještě musí vzít v potaz fakt, že rychlí závodníci musejí kvůli vysokému počtu startujících stále obíhat ty pomalejší. „Docela kličkujeme, to je pravda. Rychlým časům to nepřidává,“ potvrdil Petr. „Když běžím desítku při lize, tak jsem asi o dvacet až třicet vteřin rychlejší,“ přidal se třetí v cíli Lukáš Soural, který závodí taktéž za „Morendu“.

Zajímavá je i příprava nejlepších. Třeba vítězný Čípa si v pátek střihl jednu maratonskou etapu na Moravském ultramaratonu, kterou vyhrál. Jeho parťák Petr zase vyhrál úterní část tradičního podniku. „Museli jsme Dana trochu pozlobit, aby nevyhrál každou etapu,“ žertoval Čípa a narážel na fakt, že zbylých pět dílů MUMu opanoval Daniel Orálek.

Následně Čípa popsal regeneraci do středečního závodu. „V sobotu jsem se vyplaval, v neděli jsem dal kolo a v pondělí a úterý jsem si šel pokaždé dát dvacítku výběh,“ culil se. Bylo by zajímavé, jakého času by na dráhové desítce dosáhl, kdyby trochu „vyladil“.

Při opěvování těch nejlepších nesmíme zapomenout ani na další skvělá představení. Druhá mezi ženami skončila brněnská ironmanka Simona Křivánková a její čas 39:19 je taktéž skvělý. Letos z běžeckých závodů vyhrála třeba za výborných 1:24:00 hodiny Brněnský půlmaraton. Třetí místo pak obsadila tradiční účastnice Triexpert Cupu Patrícia Puklová.

Do závodu ve středečním zamračeném odpoledni vyběhlo 262 účastníků, kteří se rozmístili do třech rozběhů. Po dráhové epizodě čeká na „triexperťáky“ nejkratší terénní díl na cyklostezce v Pisárkách. Start je ve středu 20. července v šest hodin večer v parku Anthropos.

Výsledky