Na severní Moravě se koná hodně nejrůznějších běžeckých závodů. Ale takový, jaký měl svojí premiéru o uplynulém víkendu na Opavsku, tady ještě nebyl. V neděli se uskutečnil jeho první ročník s názvem Silesia kros maraton.

Pořadatelem byl Bike sport club Opava, který na jaře organizuje na stejné trati MTB maraton. Název maraton trochu klame, protože klasických 42,2 km neměřil. Hlavní závod byl dlouhý 23km, kratší trasa 17km a na programu byly také tratě pro děti a mládež.

Start byl před zámeckým areálem v Raduni a přes louky a pole trasa vedla do Hradce nad Moravicí. Po několika kilometrech lesními cestami zámeckého parku následoval seběh do údolí Moravice. Závěrečných sedm kilometrů účastníci absolvovali po rovině až do cíle v areálu U chovatelů v Kylešovicích.

Za sice mrazivého, ale slunečného rána se na start hlavní tratě postavilo 67 závodníků. Favorit byl předem jasný, byl jím vrchařský reprezentant Ondra Horák z X-Air Ostrava. Ten tuto roli potvrdil a zvítězil v čase 1:27:37.

Důstojného soupeře však našel v Martinovi Holišovi, který za ním zaostal jen málo přes minutu. Na bronzové příčce doběhl první veterán Aleš Zajíc z Opavy.

Mezi čtyřmi ženami, které si troufly na náročný závod měla nejvíce sil Tamara Stonová z Fialových kober.

Kratší trať přilákala 27 zájemců a stala se kořistí Roberta Antczaka z Polska.

Závěrem nelze než tento nový běh všem doporučit. Obsahoval vše, co má správný kros mít. Náročná stoupání, prudké seběhy, různé druhy povrchu, vše zcela mimo automobilový provoz.

Na mnoho místech se běžcům nabízely krásné výhledy do okolní krajiny. Před startem panovaly obavy, zda bude trať dobře značená. Ale i ty se ukázaly jako liché. Na důležitých místech byly šipky i fáborky, krizová místa zajišťovali pořadatelé a příslušníci policie ČR.

Nechyběly ani dvě občerstvovací stanice. Po doběhu následovalo ihned, bez jakýchkoliv prostojů, vyhlašování vítězů všech kategorií. Zkrátka potvrdilo se, že pořadatelé mají bohaté dlouholeté zkušenosti ze závodů horských kol, kde účast bývá mnohonásobně vyšší.

Doufejme, že nezůstane jen u prvního ročníku a za rok se opět, ve větším počtu, sejdeme na startu Silesia kros maratonu.

VÝSLEDKY

FOTOGALERIE


Autorem článku je Marek Škapa, člen běžeckého oddílu X-AIR Ostrava. Když je 35°C ve stínu a trať je do kopce, je schopen porazit prakticky kohokoliv. Mimochodem nenajdete v širokém okolí běžce, který má takový přehled o sportovních a kulturních událostech, jako Mára.