Krásná trať, perfektní počasí a 700 závodníků na startu. To byl včerejší první závod nového seriálu Běhej lesy, který se konal v okolí Karlštejna. S 19 km dlouhou tratí se mezi muži nejlépe vypořádal David Gerych s časem 1:12:28. Mezi ženami potvrdila roli favoritky zkušená Radka Churaňová. Ta si s přehledem doběhla pro vítězstvi za 1:23:24. Největší hvězda závodu, špičkový vytrvalec Petr Pechek, bezkonkurenčně ovládl kratší distanci na 12 km ve výborném čase 43:40.

Pokud byste v lednu procházeli termínovky a hledali závody na letošní sezónu, seriál Běhej lesy byste v nich nenašli. Dlouho připravovaná akce, kterou ve spolupráci s firmou Eleven a Českými lesy zajišťovala agentura Raul, spustila registrace teprve začátkem května.

„Chtěli jsme vytvořit příjemnou trailovou alternativu k městským běhům především v otázce zázemí a služeb běžcům. Vybrali jsme nejhezčí místa republiky a možná i trochu chtěli vytvořit konkurenci zavedeným trailovým seriálům,“ komentoval zrod nové běžecké série Petr Lešek z pořádající agentury.

A právě ono zázemí a služby závodníkům opravdu mnohdy připomínaly svou kvalitou velké městské běhy. To a vskutku nádherná trať, která běžce zavedla nejen na samotný Karlštejn, ale v unikátní příležitosti i do jinak uzavřeného lomu Amerika, bezesporu obhájily tolik diskutované vyšší startovné.

Ostatně o krásách tratě se rozhovořil i vítěz závodu David Gerych. „Trať byla opravdu špičková, ve Velké Americe jsem už měl dostatečný náskok, takže jsem i trochu zpomalil, abych si užil výhledy,“ ocenil krásy vápencového lomu mistr republiky v krosu z roku 2011.

Ovšem ne všechno se vyvedlo na jedničku. Tratě na 19 i 12 km vedli částečně stejnou trasou a nejrychlejší vytrvalci se tak v závěru závodu museli vypořádávat s nejpomalejšími na kratší distanci. „Ke konci už jsem dobíhal běžce na kratší trať a na úzkých trailových cestičkách se moc předbíhat nedalo. A vzhledem k trendu běhání se sluchátky byla i domluva už trochu frustrující,“ posteskl si celkový vítěz.

Ale v cíli moc smutnit nemusel. Spolu s Jirkou Civrným udávali tempo od prvních metrů a postupně se vzdalovali dalším soupeřům. Na 10. km při výběhu na Karlštejn se Gerych odpoutal a do cíle doběhl s víc jak dvouminutovým náskokem. Gerycha na stupních vítězů doplnilo duo z Eleven run teamu. Jiří Čivrný si pohlídal druhou pozici a doběhl v čase 1:15:05. Jeho týmový parťák Michal Holík byl o další minutu zpět třetí za 1:16:08.

Mezi ženami si neohroženě pro broušenou vázu za vítězství doběhla skvělá Radka Churaňová. S tratí, která v sobě skrývala přes 500 m převýšení, se popasovala za 1:23:24. O téměř šest minut později doběhla do cíle druhá žena – Michaela Gerychová brala stříbro za 1:29:07. Na bronzový stupínek vystoupala s časem 1:30:31 Gabriela Hejtíková.

Výsledky