Pranýř bylo místo hanby, ponížení a utrpení. Za feudalismu se nacházel uprostřed náměstí, kde byli trestáni nepoctiví občané.
A protože i my běžci chceme jíst jen zdravé a nezávadné potraviny, budeme vás občas informovat o tom, kde a jaké nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny můžete koupit v našich chrámech konzumu.
24.9.-5.11.2013
Kontrolovaný subjekt: SPAR Česká obchodní společnost s.r.o.
Kuřecí žaludky. Nebezpečná potravina. Výrobek zapáchal po chlóru a po kazící se surovině. Na povrchu potraviny byly zjištěny zbytky krmiva. Uvnitř balení byla zjištěna přítomnost krvavé vody.
Kontrolovaný subjekt: AHOLD Czech Republic, a.s.
LÍSKOVÁ JÁDRA NATURAL albert Quality. Nebezpečná potravina. Přibližně třetina jader ořechů byla na povrchu i uvnitř napadena povlaky plísní zelené barvy. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.
Kontrolovaný subjekt: SPAR Česká obchodní společnost s.r.o.
Lasagne z ručně vyráběného těsta, s boloňskou omáčkou a bešamelem. Falšovaná potravina. Ve výrobku byl zjištěn o více než třetinu nižší podíl masa, než bylo deklarováno ve složení na obale: „Obsah masa ve výrobku: (29 % hm.)“.
Kontrolovaný subjekt: Tesco Stores ČR a.s.
Víno bílé polosladké, alk.10,5% obj. Falšovaná potravina. Víno bylo falšováno přídavkem 16 % vody a přídavkem sacharózy. Všechny povolené enologické (vinařské) postupy striktně vylučují přidání vody. Přídavek sacharózy do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup. (Nejedná se o obohacování hroznového moštu, ale o přídavek sacharózy do hotového vína).
Kontrolovaný subjekt: Penny Market s.r.o.
Med květový. Falšovaná potravina. Ve výrobku byl zjištěn nepovolený přídavek sladidel – med nevyhověl specifikaci čistého medu. Ve výrobku byl zjištěn nepovolený přídavek barviva – amoniak – sulfitový karamel (E150d). Do medu nesmí být přidány, s výjimkou jiného druhu medu, žádné jiné látky včetně přídatných látek.
Obsah látky hydroxymethylfurfural byl vyšší, než připouští příslušný právní předpis. Hydroxymethylfurfural (HMF) je látka, která vzniká například při vyšších teplotách během zpracování medu.
Med nevyhověl legislativním požadavkům na aktivitu enzymu diastáza. Aktivita enzymu klesá například stárnutím medu.
Zdroj: potravinynapranyri.cz