První březnová neděle patří každoročně desítce ve východočeské Úpici, která je závěrečným nebodovaným závodem Zimní běžecké ligy a zároveň prvním závodem Východočeského běžeckého poháru.

Příjemné jarní počasí s teplotou kolem 4°C a mírným větrem přilákalo rekordních 112 účastníků, kteří se vydali na desetikilometrovou obrátkovou trať po silnici z Úpice přes Havlovice směrem do Ratibořického ú­dolí.

Mezi východočeskými běžci je Úpická desítka oblíbeným závodem, o čemž svědčí konkurence kvalitních běžců, jakými jsou Táňa Metelková, Kamil Krunka nebo Jiří Čivrný. Každoročně se zúčastňuje také někdejší výborný běžec Ivan Uvizl se svými dětmi Martinou a Markem, kteří jdou v běžeckých šlépějích a také běžecká rodina Pechků, jejichž domovský oddíl Maratonstav Úpice akci pořádá. Letos se pro zdravotní indispozici Petra Pechka a jeho otce Františka účastnila jen nejmladší členka rodiny Jana Pechková, která doběhla na pěkném čtvrtém místě.

Vítězství si odnesla Táňa Metelková (SK Týniště nad Orlicí), která zde vyhrála všech dosavadních 7 ročníků! Ač věkem již veteránka, je v neskutečné formě. Svůj vlastní traťový rekord dnes vylepšila o celých 15 sekund. Ten nový má hodnotu 36:01. Druhé místo patří Denise Kozákové (Hvězda SKP Pardubice), za ní doběhla na třetím místě Martina Uvizlová (SK Studenec).

Zajímavá situace nastala v mužské kategorii, kde jsou první čtyři místa mužů zcela totožná s loňským pořadím. Vítěz Kamil Krunka (TJ Nové Město nad Metují) si po včerejším bronzu ve Kbelích odnesl pomyslné zlato časem 32:30. Jeho oddílový kolega Jiří Čivrný doběhl na druhém místě a třetí skončil Marek Uvizl (SK Studenec). Čtvrté místo patří čerstvému otci Jindřichu Královi (ISCAREX Česká Třebová), který ovládl kategorii čtyřicátníků.

Závěrem proběhlo vyhlášení Zimní běžecké ligy o krále Jestřebích hor. Jde o seriál závodů pořádaný Maratonstavem Úpice, do něhož patří 11 závodů počínaje Mikulášským během v Havlovicích a konče Během kolem Vízmburku, který proběhl tuto středu. V hlavních kategorií zvítězili Miroslav Duch (AKL VK) a Martina Uvizlová, která vyhrála všech šest závodů Zimní běžecké ligy, které absolvovala.


Autorkou článku je Iva Tržilová, studentka mezinárodních vztahů, která žije v Praze. Je příležitostnou novinářkou a nadšenou běžkyní, pro kterou je závod tím správným kořením běhu. Za pěkným závodním zážitkem neváhá cestovat třeba na druhý konec republiky, občas i mimo ni.