Dříve se do Žďárských vrchů jezdilo hlavně na záříjovou Hlineckou pětadvacítku, později půlmaraton, který však nyní není pořádán, ale dokonale ho nahradily jiné akce, kterými jsou doslova vrchy prošpikovány, některé jsou i ultra.

Letos už proběhla Březinská 50, která je situována spíše do severní části, ale poslední třetina padesátky vede přes nejvyšší vrchol Devět skal a na Buchtův kopec. Byla vyprodaná, povolená kapacita byla 200 vytrvalců.

Na sobotu 16. září je připravován známý Saar Challenge, který byl v minulých letech také naplněn, s centrem v Hlinsku. Letos se nejdelší varianta cca 70 km půjde v GPS režimu, startující budou mít trackery, takže je bude možné sledovat online a není povolen support.

V klasickém formátu, značená trať, občerstvovačky, a na osvědčených tratích je připravován maraton, ten také povede jako ultra přes Devět skal, a půlmaraton. Pořadatelé letos připravili novinku, která je vhodná třeba pro čekající doprovod, který nemá chuť na delší tratě, ale sedmička bude také členitá, sprintík okolím Hlinska. V termínu 16. září je ovšem pořádána ultra chuťovka, tou jsou 8istovky Žďárských vrchů. V základní variantě je nutné dát 16 osmistovek v limitu 24 hodin, který začíná běžet o půlnoci z pátku na sobotu, ale je možné odstartovat kdykoliv v průběhu dne s tím, že cíl se uzavírá v sobotu v 24:00. Nejkratší varianta má prý vzdušnou čarou 44,5 km, takže pěkné ultra, a každý si volí svůj postup. Na vrcholech osmistovek, některé jsou i mimo turisticky značené cesty, je orienťánské označení jejich zdolání. Více na https://bratrstvo-zdarskych-vrchu.webnode.cz/…rchu/rozpis/.

Vloni vyhrál v čase 7:28 hodiny Jan Císař, který šel variantu určenou pro absolventy se 17 vrcholy. Ten je pořadatelem dalšího závodu Vyking trailu a krosu. Zde se běží maraton a půlmaraton, obě tratě přes Devět skal, a v centru závodu kratší závody na 10 a 5 kilometrů. Letošní termín obvykle listopadové akce nebyl zveřejnen, bude http://www.vyking.cz.